Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Riksdagen utreder den påstådda kapningen av minister Lintiläs Whatsapp-konto – resultat väntas på torsdag

Uppdaterad 13.02.2023 13:17.
mika lintilä
Bild: Lehtikuva

Näringsminister Mika Lintilä (C) hävdade att hans Whatsapp-konto kapats efter att en nidbild på statsministerns skickats ut på torsdag kväll. Riksdagens dataskyddsavdelning tror att man får klarhet i fallet till torsdagen.

Meddelandet hade skickats ut från Lintiläs Whatsappkonto, som han hade installerat i sin riksdagstelefon.

Det handlade det om en editerad, hånande bild på statsminister Sanna Marin och SDP:s riksdagsledamot Matias Mäkynen. Bilden anspelar på otrohet och ska ha skickats till ett stort antal politiker.

Det var Lintiläs specialmedarbetare som noterade meddelandet. Själv sade Lintilä på fredagen att han omöjligt kunde ha skickat meddelandet eftersom han satt på middag. Därför utgick han ifrån att meddelandetjänsten var kapad.

Lintilä fick tillbaka sitt konto snabbt efter kapningen, vilket överraskade dataskyddsexperten Petteri Järvinen som Yle talade med.

Enligt MTV:s nyheter har riksdagens dataskyddsavdelning sagt att den tekniska utredningen borde vara klar till torsdagen. Sedan förra veckan har ingen ny information om den påstådda kapningen kommit fram.

Avdelningen säger att den inte informerar om resultatet om kontot inte hade kapats och riksdagens dataskydd på något sätt varit hotat.

Har en kontokapning skett torde riksdagen informera om saken.

En telefon där man på skärmen ser Faceboo, Instagram och Whatsapp.

Expert: Ovanligt att Whatsappkonton kapas

”Användaren är själv oftast den svagaste länken”.