Svenskarna ser mer positivt på Finland än tidigare – berömmer krisberedskapen och vill lära sig mera om oss

Efter Rysslands angrepp på Ukraina anser majoriteten av svenskarna att Sverige och Finland kommit varandra närmare. Finlands säkerhetspolitik och historia är nu heta ämnen i Sverige men svenskarna är inte speciellt intresserade av finsk kultur.
Bastubad, skogar, sjöar och tystlåtna människor. Men också bra krishantering och beredskap inför ett eventuellt ryskt hot.
Det kommer svenskarna att tänka på, då de ställs inför frågan vad de vet om Finland.
En färsk undersökning visar att svenskar ser Finland i ett bättre ljus än tidigare, och att de vill lära sig mer om sitt östra grannland.
Undersökningen gjordes i januari 2023 av det svenska företaget Novus på uppdrag av tankesmedjan Magma, Finlandsinstitutet, Finlands ambassad i Stockholm och Kulturfonden för Finland och Sverige. Över 1000 svenskar deltog.
Nästan hälften av de intervjuade svenskarna vill lära sig mer om Finland. De flesta vill främst lära sig mer om Finlands historia. Också finsk samhällsdebatt och den finska säkerhetspolitiken intresserar.
Yles Nordenkorrespondent får bekräftelse på svenskarnas ökade intresse för Finland, då han frågar svenskar i Stockholm ifall deras syn på Finland har förändrats i och med det förändrade säkerhetsläget.
– Jag gillar Finland. Det är raka människor och sisu. Nu i det läget som Sverige är känner jag att länderna behöver varandra mer än tidigare, säger Charlotte Samuelsson.
– Finland har varit klokare än Sverige i Natoprocessen, säger Lennart Malm.
Samarbete önskas kring beredskap
Drygt hälften av de svenskar som svarat på Novus undersökning anser att Natoprocessen påverkat deras bild av Finland positivt.
Många som svarat anser att Finland hanterade coronakrisen bra, och därför har deras förtroende för Finlands agerande i krissituationer ökat.
I Novus undersökning framkommer att två av tre svenskar önskar att Finland och Sverige samarbetar när det gäller krisberedskap.
Samarbete önskas också kring forskning och utbildning samt energi- och klimatfrågor.
Åtta av tio har en positiv inställning till Finland
Enligt Novus undersökning har åtta av tio svenskar en positiv inställning till Finland.
Inställningen har förbättrats under de senaste 5–6 åren. Under den tiden har liknande undersökningar gjorts.
Mikko Majander, samhällsanalytiker på tankesmedjan Magma och historiker, säger att det är anmärkningsvärt att svenskarna ser Finlands i ett mer positivt ljus än tidigare.
Enligt Majander har svenskarnas Finlandsbild politiskt sett varit tudelad genom åren: å ena sidan bilden av den tappra hjältenationen som slåss i vinterkriget mot Sovjetunionen, men å andra sidan en mycket kritisk syn på att Finland under kalla kriget beaktade Ryssland alltför mycket.
– Nu är det klart att det är den förstnämna synen som dominerar inom säkerhetspolitiken. Kanske de här åsikterna reflekterar något som fattas i Sverige: det var Sverige som rustade ner sitt försvar, medan Finland höll ett starkt försvar.
Finland framstår som ett jämställt land
Samtidigt som svenskarna verkar beundra den finska krisberedskapen, är mindre än var tionde svensk intresserad av att lära sig mer om Finlands kulturliv, så som finsk musik, teater och film.
Majander tycker att man borde väcka svenskarnas intresse också för finsk kultur, så att bilden av Finland inte bara blir att det är en buffert mellan Sverige och Ryssland.
– Intresset för kultur är svagt. Det är en stor utmaning för Finland. Man måste erbjuda något intressant, något annat än försvarsvilja. Man borde se till att finländare inte bara ses som krigshjältar och tappra soldater.
Kulturutbyte är enligt Majander viktigt, eftersom man lättare kan förstå varandras tänkesätt genom att bekanta sig med kulturen.
Å andra sidan lyfter Majander att även bilden av Finland som ett jämställt och modernt land stiger fram i undersökningen.
– Det var inte länge sedan Sverige som enda nordiskt land hade en man som statsminister, medan Finland hade superstjärnan Sanna Marin och en kvinnoregering.
Fyra av tio svenskar kan för lite om Finland
Men kunskapen om Finland är fortfarande knapp: fyra av tio svenskar säger att deras kunskap om Finland är liten.
Undersökningen visar att också kontakten till grannlandet är rätt så svag. Endast tre av tio svenskar har under det gångna halvåret läst artiklar om Finland i dagspressen, och en dryg femtedel har sett klipp om Finland på sociala medier.
– Jag var förvånad över att nästan hälften av svenskarna inte har läst eller hört något om Finland under det senaste halvåret, då det hela tiden står i pressen om Nato och försvarssamarbete, säger Majander, som under våren slutför en forskning om hur Finland framstår i svenska medier.
Han säger att man kan ha ett abstrakt intresse att lära sig mera, men vad man är villig att göra för det är en helt annan sak.
Artikeln uppdaterades 14.2.2023 klockan 15.36 med grafer som visar svenskarnas svar i undersökningen.