Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Solkraftsplaner får vänta ett tag till i Hangö – nu gäller det ett område i Koverhar

Solpaneler.
Bildtext Soliga Hangö lockar många energibolag. Bilden är inte från Hangö.
Bild: Susanna Pesonen / Yle

Solkraft är hett i flera bemäkelser, men i Hangö måste flera intresserade bolag vänta på att en generalplan ska bli klar och godkänd.

Senast ut är bolaget Energiequelle som vill reservera ett markområde för att planera ett solkraftverk i Koverhar i Lappvik. Förslaget till stadsstyrelsen var att bolaget inte skulle få reservera området.

Hangö stadsstyrelse beslöt på måndagen (13.2) att remittera ärendet för ny beredning. Det innebär att stadsstyrelsen vill ha mera information.

Det cirka 50 hektar stora området på fastigheten Kofvermalm ska få en generalplan först.

Förslaget till generalplan för Koverhar och Lappvik var framlagt under våren 2021 och området där energibolaget vill bygga ett solkraftverk ingår i planförslaget.

Också ett annat bolag, IBV Suomi Oy, har ansökt om planeringsreservering för samma område. Hangö stadsstyrelse beslöt också då, i slutet av april 2021, att inte bevilja lov.

Det här betyder inte att det skulle bli ett nej till solkraftverk i Koverhar-Lappvikområdet i framtiden; tvärtom kunde det vara en naturlig och bra plats för ett solkraftverk i samband med att man fattar beslut om generalplanen.

Förslaget till stadsstyrelsen var att eftersom det funnits intresse från flera bolag är det mest ändamålsenligt att förklara marken ledig att sökas för ett solkraftverk genom ett allmänt ansökningsförfarande efter att generalplanen har godkänts. Det här ärendet remitterades.

Hangös stadsgeodet Kukka-Maaria Luukkonen tror att generalplanen för Koverhar-Lappvikområdet blir klar under det här året.

Energiequelle grundades 1997 i Tyskland och har verksamhet i bland annat Frankrike och Polen. År 2016 etablerade de sig i Finland. I början av februari blev Energiequelles vindkraftspark i Malax i Österbotten färdig.

Också IBV Suomi är en del av en tysk koncern. Företaget grundades 2002 och sysslar med solkraft.

Better Energy: Staden vill ha mer info

Det danska bolaget Better Energy Finnish Solar 315 vill i sin tur hyra 50 hektar i Östra industriområdet i Hangö för att resa solpaneler. Ärendet remitterades av Hangö stadsfullmäktige i början av februari (7.2).

Det remitteringsbeslutet noterade stadsstyrelsen på sitt möte den 13 februari. Arrendeavtalet har bollats fram och tillbaka i månader.

Nu beslutade styrelsen att de vill ha ett ordentligt utlåtande av revisorn om det föreslagna arrendeavtalet med Better Energy.

Det var styrelseordföranden, SFP:s Sture Söderholm, som på mötet föreslog att staden beställer ett utvidgat utlåtande av sitt revisionsbolag BDO. Socialdemokraternas Sami Laine understödde Söderholms förslag. Det blev också styrelsens beslut.