Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Succésvensken Axel Holmström förlängde med Sport, nu pressas han att lämna utan att få delta i processen – agenten missnöjd: ”Känner sig kidnappad”

Axel Holmström.
Bildtext Axel Holmström vill inte spela för vilken klubb som helst.
Bild: All Over Press

Vasa Sport har gett upp fighten om en plats i slutspelet. Istället säljer man bort alla tongivande spelare – också Axel Holmström som redan kritat på för två år till i Vasa. Cirkus, säger hans agent till Yle Sporten.

Niko Hovinen till Tappara. Shaun Heshka till Lukko.

Det började röra på sig snabbt efter att Vasa Sport på veckoslutet plötsligt meddelade att man kastar in handduken för den här säsongens del. Trots att ”örnarna” fortfarande i teorin kan nå slutspelet väljer man att sälja alla tongivande spelare.

Det gäller också Axel Holmström, som stått för 40 poäng på 48 matcher – och som skrev på en tvåårsförlängning tidigare under säsongen.

”Vilken jävla cirkus”, konstaterade hans agent Martin Nilsson tidigare under dagen för sajten Hockeysverige, och skriver under samma påstående då Yle Sporten ringer upp honom.

– Lite så ja. Kommunikationsmässigt blev den här helgen pannkaka för Vasa Sport. Det inser de nog själva också, det behöver jag inte ge något betyg åt dem för, säger Nilsson.

”Blir ju konstigt då de försöker styra marknaden”

Problemet är att Vasa Sport inte kommunicerade ut något åt spelarna eller deras agenter heller innan budskapet damp ner som en bomb: nu får ni gärna hitta andra arbetsgivare.

I Axel Holmströms fall är problemet att han inte får välja ny klubb själv – tvärtom pressar Sport honom att gå till de klubbar som betalar mest för honom.

– Det blir ju konstigt då klubben försöker styra marknaden för en spelare som skrivit på för två ytterligare år. Det är ändå mycket som ska stämma. Man vill inte till en klubb som kämpar mot degradering eller en klubb man inte känner någon lojalitet mot, säger Nilsson och fortsätter:

– Axel har hamnat lite mellan stolarna och kan inte ta beslut då Sport ska ha en rätt hög summa pengar för honom och de klubbar vi tycker är intressanta tycker att det är för mycket.

Axel Holmström.
Bildtext Axel Holmström har varit en av Sports absolut viktigaste spelare den här säsongen.
Bild: Vesa Pöppönen / AOP

Rent juridiskt kan Sport inte sälja spelare till klubbar som spelaren inte accepterar. Men spelaren kan inte heller tvinga Sport att gå med på en transfer.

Och det där med att försöka hitta en gemensam lösning?

– Det känns lite som att pengarna går först och det upplever vi att är konstigt. Vi upplever att de inte vill möta oss halvvägs. Det finns ingen säkerhet i att Axel vill spela för de klubbar som bjuder mest. Så det blir lite ”moment 22” för oss, säger Nilsson innan han tillägger:

– Axel är lite kidnappad.

”Hade inga planer på att lämna – tvärtom”

Nilsson är ändå tydlig med att understryka att den nu aktuella flytten inte påverkar Holmströms framtid i Vasa. Forwarden har också själv sagt för Yle Sporten att han stortrivs på Kopparön.

– Det är jätteviktigt att påpeka att det här inte har något med framtiden att göra. Utan det handlar om att spela någon annanstans på våren. Men Axel har inte haft planer på att lämna. Han har ju tvärtom förlängt – det är dem han vill spela med och kämpa för.

– Nu blir han en legosoldat utan att ha fått höra om det på förhand.

Nilsson understryker också att han förstår Vasa Sports perspektiv på ett teoretiskt plan. Han därför inte heller att Vasasoppan påverkar de svenska spelarnas iver att i framtiden flytta till Finland på ett generellt plan.

– Det här skulle inte behöva vara något negativt. Egentligen kunde det här bli en positiv grej. Vasa ser ut att missa slutspel, kan spelaren då tjäna lite mer pengar på att sticka iväg och spela för ett annat lag? Då blir det ju en win-win.

– Men nu upplever vi att det är viktigare för Sport att tjäna pengar än att spelaren har det bra, säger Nilsson.

Vasa Sports vd Tomas Kurten hade inte tid att ge svar på Nilssons kommentarer på måndagen. Han gästar Yle Vega Österbottens morgonsändning efter klockan 8.30 på tisdag.

Diskussion om artikeln