Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Leonardo DiCaprio kritiseras för gubbsjuka – det här säger forskningen om åldersskillnader i förhållanden

Leonardo DiCaprio i mörk kostym och vit skjorta tittar åt sidan och höjer något på ögonbrynen.
Bildtext Leonardo DiCaprio är ökänd för att dejta kvinnor som är betydligt yngre än honom. Den senaste personen som den 48-årige skådespelaren ryktas dejta är 19 år gammal.
Bild: Image Press Agency/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

Förhållanden där åldersskillnaden inte är så stor håller bättre än andra, visar forskning. Trots det drar sig många till personer som antingen är mycket äldre eller yngre.

Åldersskillnad i heterosexuella parförhållanden är inget nytt. De har funnits i åratal, men diskussioner om vilken typs åldersskillnad som är okej bubblar upp med jämna mellanrum. Nu har diskussionen blivit aktuell igen bland annat efter rykten om att skådespelaren Leonardo DiCaprio, 48 år, dejtar en 19-åring.

Det är ofta just kända personer som används som exempel på vad som är okej och inte okej. Det säger sociologen Elina Oinas vid Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet.

– Kändisarna används ofta som ställföreträdare och etiska milstolpar som visar vad som är okej i samhället. Men frågan om åldersskillnader har funnits länge. Vi lever med ganska konservativa idéer och det klassiska är att män väljer yngre kvinnor, vilket är helt acceptabelt eftersom det alltid funnits. Men andra vägen är det mer ojämnt, säger Oinas.

Elina Oinas.
Bildtext Elina Oinas, sociolog, säger att vår bild av hurudana åldersskillnader som är okej i parförhållanden är ganska konservativa.
Bild: Tomas Jansson / YLE

Vi är omgivna av offentliga par med stor åldersskillnad: Allt från politiker såsom president Sauli Niinistö och doktor Jenni Haukio till skådespelarparet Michael Douglas och Catherine Zeta-Jones.

Också i tv och film är vi vana vid att se par med stor åldersskillnad. Ett klassiskt exempel är karaktärerna Vivian Ward (Julia Roberts) och Edward Lewis (Richard Gere) i Pretty Woman. Oftast syns den stora åldersskillnaden just den vägen i heterosexuella förhållanden: En äldre man tillsammans med en yngre kvinna.

En gråhårig man i kostym håller i en låda med ett halsband i som han visar för en kvinna klädd i en röd långklänning.
Bildtext Richard Gere och Julia Roberts i filmen Pretty Woman.
Bild: LANDMARK MEDIA / Alamy/All Over Press

Att män oftare är dem som föredrar yngre kvinnor bevisas också i forskning, likaså att kvinnor ofta söker sig till äldre män. Begreppet gubbsjuka är också implementerat och hittas i Svenska akademiens ordlista med förklaringen ”äldre mäns intresse för unga flickor”.

Att män ofta söker sig till yngre kvinnor förklaras i forskningen med biologi och att yngre kvinnor är mer fertila. Att kvinnor ofta söker sig till äldre män förklaras med att kvinnor gärna vill ha män med stora resurser.

– Det är intressant att det fortfarande är så här, att det finns så starkt implementerat att män är tillsammans med yngre kvinnor. Det finns kvar jättestarka idéer om makt, pengar och stabilitet. Yngre kvinnor lockas till äldre män som redan skaffat allt möjligt, säger Oinas.

Åldersdiskriminering i botten

Forskning visar att par som har en större åldersskillnad oftare faller offer för negativa stereotyper och fördomar. Par med stora åldersskillnader ses sällan som jämlika, och därmed gillas de inte lika mycket.

Forskning visar också att de flesta anser att det är den äldre personen i förhållandet som gynnas i förhållandet, även om en del anser att yngre kan gynnas av att exempelvis vara tillsammans med en mer förmögen äldre person.

– Bakom frågan om åldersskillnader gömmer sig ageism (åldersdiskriminering). Många tycker att ålder är jätteviktigt och en del vill inte dejta äldre personer eftersom de tycker att det är äckligt och obehagligt att bli gammal eller vara gammal, säger Oinas.

Emmanuel och Brigitte Macron står bredvid varandra och tittar framåt.
Bildtext Det franska presidentparet Emmanuel och Brigitte Macron har fått många frågor om sin åldersskillnad. President Emmanuel Macron är 45 år gammal, Brigitte är 69.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Många tror att det finns en annan orsak till att personer med stor åldersskillnad är tillsammans, exempelvis för pengar och status. Många ser en stor åldersskillnad som ojämn maktfördelning. Speciellt kvinnor får kritik om de är tillsammans med män som är yngre.

– Visst uppstår det frågor och skratt kring äldre män som är tillsammans med mycket yngre kvinnor, men det är ändå relativt normalt. Då det är tvärtom blir det mer personligt. Det kan vara jättetungt i sig att bli blottad på det sättet och exempelvis stämplad som en äldre kvinna. En kvinna är inte en ”äldre kvinna” om hon är tillsammans med en jämnårig man, men hon kan få hård kritik och stämplas som en ”äldre kvinna” om hon är tillsammans med en ung man.

Mer lycka för jämnåriga

Forskning (Lee och McKinnish, 2017 och Uggla, Mussino och Aradhya, 2022) visar också att förhållanden där parterna är närmare varandra i ålder är mer sannolika att lyckas. Enligt experter beror det här på att den här typen av par tenderar att gå igenom liknande utmaningar och livsskeden under samma tid, och att det därför är mer sannolikt att de enas.

– Jag kan tänka mig att förhållanden som följer det normativa håller bättre eftersom de har en massa stöd. Men de udda håller också bra ihop, men de måste jobba hårdare. Men de kan därför vara lyckligare eftersom de kämpat för det, säger Oinas och tillägger:

– Samhällets normer och förväntningar på vad som är legitimt är fortfarande starka. Det kan därför vara lättare att leva i ett förhållande som anses vara mer normalt. De kanske också förstår varandra bättre.

Sarah Paulson och Holland Taylor står bredvid varandra och tittar mot kameran och ler.
Bildtext Stora åldersskillnader finns också i samkönade par. Här skådespelarparet Sarah Paulson och Holland Taylor som har en åldersskillnad på 31 år.
Bild: Jeffrey Mayer / Alamy/All Over Press

Ett mycket uppmärksammat fall i Sverige där frågan om åldersskillnad har poängterats är härvan krig influeraren Pontus Rasmusson. Han hade tidigare en Youtubekanal, men blev avstängd efter att bolaget bedömde att han sexualiserade minderåriga. Han själv är 24 år gammal, men flörtade aktivt med sina följare och många av dem var under 18 år.

Bland annat Svenska dagbladet har lyft fram Rasmusson och granskat hans innehåll och närmande av personer under 18 år. Han har bland annat sagt att det kan vara ok för honom att bli tillsammans med en nuvarande följare i framtiden, bara hon blir myndig.

– Det här är problematiskt, att se sina fans som framtida sexpartner. Det är suspekt beteende, säger Oinas.

Hur påverkar åldersskillnaden parrelationen?

31:55
Norrena & Frantz: Hur påverkar åldersskillnaden parrelationen?