Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Exceptionellt varmt februariväder: ”Vi är redo för våren”

Uppdaterad 13.02.2023 17:38.
Exceptionellt varmt februariväder: "Vi är redo för våren" - Spela upp på Arenan

Du som har rört dig utomhus i dag har kanske reagerat på hur milt vädret har varit. Temperaturerna har stigit markant i nästan hela landet – på vissa håll har det uppmätts över åtta plusgrader.

– Att vi har haft en så pass mild dag beror på föhneffekten, som uppstår då det blåser över fjällen, förklarar Petteri Pyykkö från Meteorologiska institutet.

När luften passerar berget faller temperaturen. Om luften kondenseras och resulterar i nederbörd på lovartssidan stiger temperaturen på läsidan. Kyykkö tillägger att klimatförändringen också anses vara en bidragande faktor.

– Varmast är det i S:t Karins i Egentliga Finland. Där har man uppmätt en temperatur på 8,2 grader idag, säger Pyykkö.

Någon rekordvärme handlar det ändå inte om. Enligt Meteorologiska institutet kan rekordet för högsta februaritemperatur dateras så långt tillbaka i tiden som 1943. Då mätte man 11,8 grader i Ilmala, Helsingfors.

Blir det någon vinter mer i år, eller är det vår nu?

– Det är svårt att säga, men jag skulle nog inte tala om vår riktigt ännu. Det blir lite kyligare igen mot slutet av veckan, till helgen kan vi till och med förvänta oss ett och annat snöfall. Men som sagt, prognosen är inte huggen i sten.

Väderkarta måndag 13 februari 2023-
Bildtext Väderprognosen för måndag eftermiddag den 13 februari 2023.