Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

De Gröna vill vänta med att balansera statens ekonomi till år 2035

De Gröna presenterar sitt valprogram inför riksdagsvalet 2023 på partikansliet i Helsingfors.
Bildtext De Gröna presenterade sitt valprogram på partikansliet i Helsingfors. På plats var partiledaren Maria Ohisalo, partisekreteraren Veli Liikanen samti partiets vice ordföranden Iiris Suomela, Atte Harjanne och Hanna Holopainen.
Bild: Silja Viitala / Yle

Högre sysselsättning och miljöskatter ska långsamt få ekonomin på fötter. Inför nästa valperiod lovar De Gröna pengar till fattiga, barnfamiljer och studerande.

De Gröna anser att det inte är bråttom att nå balans mellan statens intäkter och utgifter.

– Vi måste balansera statens finanser. Men vi vill göra det fram till år 2035 då Finland samtidigt ska vara koldioxidneutralt. Vi måste genomföra den gröna omställningen och satsa på utbildning, sa De Grönas partiledare Maria Ohisalo när partiet presenterade sitt valprogram på måndagen.

Bland det här vill De Gröna:

  • Skydda all gammal naturskog. Fördubbla finansieringen av naturskydd.

  • Slopa alla företagsstöd och skattesubventioner som gynnar fossila bränslen.

  • Förbjuda pälsfarmning efter en övergångsperiod.

  • Erbjuda tvåårig förskola för alla. Utöka grundskolan med två årsveckotimmar.

  • Höja studiepenningen med 100 euro per månad.

  • Ta första steget mot en basinkomst. Alla ska få en garantiinkomst på 200 euro i månaden.

Under nästa valperiod vill De Gröna balansera ekonomin med 6 miljarder euro genom strukturella reformer. Bland annat strävar man efter en sysselsättningsnivå på 80 procent. Partiet vill också skära i miljöskadliga företagsstöd och införa skatter på konsumtion som skadar hälsa och miljö.

Annars är listan över konkreta nedskärningar kort.

– Vi vill visa att det är möjligt att balansera ekonomin utan att skära i socialskydd eller utbildning. Det är en tröskelfråga för oss, vi går inte med i en regering som skär en enda euro i utbildningen, sa Ohisalo.

De Gröna vill på sikt införa en basinkomst för alla. Under nästa valperiod vill man ta ett steg i den riktningen genom en garantiinkomst på 200 euro per månad för alla. Studiepenningen vill man höja med 100 euro och det grundläggande utkomststödet med 50 euro.