Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ylar din hund? Ny studie visar att hundraser som är genetiskt nära vargen ylar medan andra skäller

Hunden Bizsu ylar ofta. - Spela upp på Arenan

Hundar som är genetiskt närmare släkt med vargar tenderar att börja yla då de hör en varg yla, visar en ungersk studie.

Hunden Bizsu, som är en siberian husky, brukar ofta yla, men andra hundar reagerar väldigt olika på Bizsus ylande. Det gav ungerska Fanni Lehoczki en idé om att börja utreda varför vissa hundraser är mer benägna att yla än andra.

Lehoczki är etolog och forskar i djurs beteende vid Eötvös Loránd-universitetet i Budapest.

Tillsammans med ett forskarteam studerade Lehoczki hur hundars ras, ålder och kön inverkar på beteendet och ylandet hos en hund.

I studien testades 68 renrasiga sällskapshundar genom att hundarna fick höra ett tre minuter långt ljudklipp med vargylande i ett laboratorieutrymme. Forskarna observerade sedan hundarnas beteende.

Moderna hundar skäller

Hundarna som deltog i studien var av 28 olika raser, bland dem fanns bland annat äldre raser som shiba inu, siberian husky, alaskan malamute, pekingeser och modernare raser som boxer, och bullterrier.

– Huvudresultatet var att de raser som genetiskt är närmare vargar är mer benägna att svara på vargylande med eget ylande, och de hundarna uppvisar också mer stressignaler än hundar som genetiskt är mindre släkt med vargar, säger Lehoczki.

Enligt henne gäller de här fynden hundar som var äldre än fem år gamla. Bland yngre hundar hittade forskarna inga skillnader mellan hundraserna. Härnäst ska forskarna därför studera vidare hur åldern påverkar beteendet.

Äldre hundar som var av äldre hundraser svarade med längre ylanden och visade mer stressbeteende, medan modernare hundraser oftare verkade svara med att skälla.

Forskarna slog också fast att de hundar som ylade mer som svar på ljudklippet med vargylande visade mer stressrelaterat beteende som gäspningar, att de skakade eller skrapade på sin kropp eller slickade sin mun.

Studien är den första som specifikt fokuserar på hur sällskapshundar ylar och enligt den har människans domesticering av hundar förändrat hundarnas ljudrepertoar. Vargar ylar för att hålla kontakt med sin flock.

Källa: Reuters

Diskussion om artikeln