Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Hej igen, solen! Sex serier som boostar din inspiration i vår

Kocken Tareq Taylor.
Bildtext Kocken Tareq Taylor lagar mat i feelgoodserien Trädgårdstider.
Bild: Mattias Ankrah / SVT

Ljuset återvänder, du vaknar upp från din vinterdvala och energinivåerna stiger. Nu känns det som du vill börja ta tag i saker, fixa, odla eller renovera kanske? Här är sex stycken serier som du kan se och lyssna på för att få en inspirationskick.

Alla serierna hittar du på Yle Arenan.

För dig med gröna fingrar

Äntligen är det dags att börja odla och planera sommarens blommor i rabatten och grönsaker i växthuset. Kanske har du lust att fixa till din gård lite? Då ska du klicka igång den nya säsongen av publikfavoriten Trädgårdstider.

Trädgårdstider-gänget består av programledaren Malin Persson, kocken Tareq Taylor programledaren Pernilla Månsson Colt och trädgårdsmästaren John Taylor.
Bildtext Gänget består av inredaren Malin Persson, kocken Tareq Taylor, programledaren Pernilla Månsson Colt och trädgårdsmästaren John Taylor.
Bild: Mattias Ankrah/SVT

Pernilla, Malin, John och Tareq återvänder till Torstens trädgård. Vintern i Skåne har varit tuff och den har satt sina spår överallt på gården. Gänget har har mycket att ta tag i. Till saken hör att de vid sidan av skratt och glädje också smågnabbas vänligt, det har blivit seriens kännetecken.

Förutom den åttonde säsongen finns alla tidigare säsonger av denna feelgoodserie att plöja igenom på Arenan.

Trädgårdstider hittar du här.

För den inredningsintresserade

Älskar du program där ett team förvandlar någons hem från en kåk till ett slott? Men är du samtidigt lite fattig och har inte råd med liknande stora renoveringar? I serien ½ rum och kök förvandlar programledaren Keyyo och trillingsnickarna små och trånga bostäder till smarta och mysiga hem. Det bästa är att förvandlingarna görs med liten budget.

Jo du läste rätt, snickarna är trillingar och man kan inte låta bli att förundras över hur lika de är. Med små medel och smarta improvisationer fixar de om i folks lyor. Det här är alltså inget vanligt inredningsprogram - det fyller ett tomrum i genren.

Programledaren Keyyo och trillinsnickarna.
Bildtext Kristina "Keyyo" Petrushina och trillingsnickarna Patrik, Mikael och Robin Wadenholt hjälper trångbodda personer att utnyttja sina kvadratmetrar smartare.
Bild: Janne Danielsson / SVT

½ rum och kök hittar du här.

Renovering i Italien

I Husdrömmar Sicilien får du både följa med ett renoveringsprojekt och resa till underbara Italien. Om du gillade succéserien Längtan till landet ska du definitivt kolla in renoveringen i Sicilien.

Familjen utanför sitt hus i Sicilien.
Bildtext Familjen Olsson Nylander bjuder in dig att följa renoveringsprojektet av sitt rosa sommarhus.
Bild: Mike Karlsson Lundgren / SVT

Paret Bill och Marie har köpt ett rosa kråkslott, “Palazzo Cirillo” på Sicilien. Byggnaden ska bli familjens nya sommarhem och renoveras i första säsongen. Den andra säsongen fokuserar på den vildvuxna gamla trädgården som ska förvandlas till en njutbar medelhavsoas för hela familjen.

Husdrömmar Sicilien är en feelgoodserie och det uppstår många komiska ögonblick under projektets gång. Den tredje säsongen kommer att publiceras på Arenan i sommar.

Se Husdrömmar i Sicilien här.

Hundoxytocin

Är du inte så intresserad av odling och renovering? Oberoende om du äger en hund eller inte höjer människans bästa vän alltid halterna av hormonet oxytocin i hjärnan. Från buse till bästis handlar om sex vilda hundar och deras ägare som deltar i ett träningsläger hos norska hundinstruktören Maren Teien Rørvik.

Hunden Anton på träningsläger.
Bildtext En av redaktionens favoriter är den lurviga envisa Anton som alltid vill stanna vid butiken för att handla kalkonpålägg.
Bild: Tormod Leet

Hundarna får hjälp med diverse problem. En hatar att åka bil, en är besatt av skateboards, en nafsar och en kissar inomhus. Du kan se två säsonger med dessa lurviga kompisar på Arenan och samtidigt få nyttiga tips för att hantera din egen hund.

Från Buse till bästis kan du se här.

Inspiration för trötta föräldrar

Är du en förälder som behöver lite pepp och inspiration i vardagen? Känner du att kraven på föräldraskap är lite väl höga idag? Då ska du kolla in den norska serien Lives föräldrahjälp.

 Programledaren Live Nelvik på solsemester på 1980-talet.
Bildtext I serien funderar programeldaren Live Nelvik också på sin egen barndom. Var allting lättare på 1980-talet?
Bild: NRK

Trebarnsmamman Live Nelvik är irriterad och frustrerad. Hon tycker att föräldraskapet har blivit professionaliserat. Varför är inte 1980-talsföräldraskapet tillräckligt i dag? I serien söker hon enkla och fiffiga lösningar för föräldrarna. Hierarkier i familjen, hur röja mer tid i kalendern samt den älskade och hatade skärmen är några av de ämnen Live tar upp.

Lives föräldrahjälp hittar du här.

Sluta vara pank

Är det här våren då du vill ta tag i din ekonomi och ordna upp den lite? Då ska du lyssna på podden My och Becka är panka. My Tengström och Rebecka Rahikainen hjälper dig att fatta bättre ekonomiska beslut.

My och Rebecka ser förskräckta ut. Båda är klädda i pafflådor.
Bildtext My och Becka letar efter svar till en massa ekonomirelaterade frågor och delar sina bästa spartips.
Bild: Frida Lönnroos / Yle

I varje avsnitt försöker My och Becka lösa ett personligt ekonomiskt problem genom att ringa vänner och experter för att få hjälp. Det finns mängder med avsnitt på Arenan och du kan leta fram dem som berör dig. Är det studielån, bostadsköp, matutgifter, försäkringar eller billigare semesterresor som intresserar dig?

Lyssna på podden här. Nytt avsnitt på torsdagar.