Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN: Världssamfundet har svikit Syrien – nu 35 000 döda i jordskalvet

Hundratusentals människor i Turkiet och Syrien blev hemlösa efter skalvet. En del av dem har fått plats i läger. - Spela upp på Arenan

Dödssiffran efter jordskalvet i Turkiet och Syrien förra veckan fortsätter stiga. I Turkiet räknar man nu att drygt 31 000 människor dött i skalvet, medan siffran i Syrien överstiger 3500.

FN varnar samtidigt för att antalet dödsoffer i skalvet ännu kan komma att fördubblas. Och hoppet om att hitta överlevande blir mindre och mindre i takt med att dagarna går.

Under söndagen gjordes ändå ännu en mirakelräddning, då 23-årige Huseyin Seferoglu grävdes fram ur rasmassorna i staden Antakya efter mer än sex dygn.

I staden Adiyaman i södra Turkiet räddades en ung flicka efter 178 timmar i ruinerna.

Räddningsarbetare bär en man på en bår.
Bildtext Huseyin Seferoglu räddades under söndagen.
Bild: Ercin Erturk / AOP

FN rapporterar att räddningsoperationerna i Turkiet och Syrien efter jordskalvet nu håller på att avslutas och att man istället fokuserar på humanitärt bistånd till offren.

Nu ser FN till att offren för jordskalvet får mat, husrum, utbildning och psykosocialt stöd.

I staden Kahramanmaras i Turkiet, nära skalvets epicentrum, har 30 000 tält rests. 40 000 människor tar nu skydd i skolor och 11 000 i idrottshallar.

Räddningsarbetare i röda jackor ser ut över förstörelsen.
Bildtext Räddningsinstatserna avslutas småningom då en vecka gått sedan jordbävningen.
Bild: Tolga Bozoglu / EPA

– Skicka allt ni kan, miljoner människor här behöver mat, sa den turkiska inrikesministern Suleyman Soylu sent under söndagen.

Åtminstone 100 000 byggnader har skadats i jordskalvet och nästan två miljoner människor behöver nu tillfälligt boende bara i Turkiet.

Syrierna känner sig övergivna

– Folkets trauma är synligt, det är ett trauma som världen måste läka, säger Martin Griffiths som är ansvarig för FN:s humanitära hjälp och som besökte den syriska staden Aleppo.

Aleppo var en av frontlinjerna under kriget i Syrien och nu har staden drabbats av ännu en katastrof.

– Det är viktigt att vi tar hand om människorna här. Det här är det värsta många syrier någonsin drabbats av, säger han.

En konvoj har nu nått Syrien via Turkiet, men Griffiths säger att miljoner människor fortfarande behöver humanitärt stöd.

Tält står uppradade på en skolgård.
Bildtext Utanför en skola i Aleppo har tält rests för att ge husrum till människor som förlorat sina hem.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

– Hittills har vi svikit människorna i nordvästra syrien. De känner sig övergivna och väntar på internationell hjälp som inte anländer, sa han.

I flera områden har räddningsarbetarna saknat avancerad utrustning och istället tvingats leta igenom rasmassorna med spadar eller sina bara händer.

På grund av kriget i Syrien finns bara ett enda ställe vid den syriska gränsen där internationell hjälp kan ta sig in i rebellkontrollerade områden.

En grupp barn och några kvinnor står framför ett tält i solnedgången.
Bildtext Överlevande i en tillfällig tältby i Aleppo.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Världshälsoorganisationens chef Tedros Adhanom Ghebreyesus har träffat Syriens president Bashar al-Assad i Damaskus under söndagen för att diskutera om man kunde skapa fler gränsövergångar för humanitärt bistånd.

Enligt Ghebreyesus är al-Assad öppen för övergångar för att hjälpen så snabbt som möjligt ska nå fram till de lidande.

Källor: Reuters, BBC, AFP.