Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa stadsbibliotek lanserar en läsutmaning med naturtema i bingoform

Minna Rinta-Valkama från Vasa stads kultur- och bibliotekstjänster
Bildtext Minna Rinta-Valkama, t.f. servicechef på Vasa stads bibliotek
Bild: Peter Lüttge / Yle

Anta läsutmaningen och läs eller lyssna på böcker som hör ihop med naturen på ett eller annat sätt.

Läsutmaningen 2023 i Vasa stadsbibliotek är i bingoform och därför ännu lättare. Nu uppmanas Vasaborna att läsa eller lyssna på en bok som relaterar till de olika temana i bingorutorna.

Där finns allt möjligt: Naturfenomen, Vi skyddar naturen, Pollinerare, Okänd naturmiljö eller något så enkelt som Grön bok.

Det är också idén bakom att ha en läsutmaning i bingoform. Att den ska vara lätt att ta till sig.

– Till exempel rutan Grön bok. Det kan vara så att boken bara hade en grön pärm, helt enkelt. Eller att den handlar om gröna teman i allmänhet.

Det här säger Vasa stadsbibliotekets vikarierande servicechef, Minna Rinta-Valkama, som är arkitekten bakom årets läsutmaning.

Bingokort för Vasa biblioteks läsutmaning om naturen 2023
Bildtext Bingobrickan som ska fyllas i.
Bild: Peter Lüttge / Yle

Hur går läsutmaningen till?

– På biblioteket får man en blankett som ser ut som ett bingokort. Man får den också från webbplatsen eller från Instagramsidan men man kan också bara ta en skärmdump. Vi ville göra det så enkelt som möjligt i år.

– Egentligen räcker det att man läser fyra böcker under året, eftersom blanketten är som en bingobricka. Då väljer man om man vill ha dem lodrätt eller vågrätt eller diagonalt.

När man har fyra rutor bredvid varandra ifyllda kan man returnera kortet till biblioteket. I slutet av året deltar man sedan i en utlottning av olika priser.

Om man är inspirerad kan man också fylla i alla bingorutor. Då gäller det bara att läsa på.

Under februarimånaden har man ställt fram en liten utställning i Vasa stadsbiblioteks aula. Där finns bord, hyllor och plastbackar med en mängd olika böcker som kan tänkas kvala in till tävlingen.

Bokhylla på bibliotek med böcker som har med natur att göra
Bildtext Här är det bara att välja och vråka bland naturböckerna.
Bild: Peter Lüttge / Yle

Man kan låna böcker direkt därifrån. Där finns också bingobrickorna framlagda på svenska och på finska. Brickor på engelska är på väg, berättar Minna Rinta-Valkama.

Så nu är det bara att läsa på om natur och miljö och allt som kan tänkas hänga ihop med det hela på ett eller annat sätt.