Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Regional elevvårdsplan ska hjälpa kommunernas arbete

Österbottens välfärdsområdes styrelse godkände en regional elevvårdsplan på sitt möte under måndagen. Nu börjar arbetet för att utveckla elevvården tillsammans med kommunerna.

Vid årsskiftet övergick skolhälsovården till Österbottens välfärdsområde.

Sektordirektör Pia-Maria Sjöström säger i ett pressmeddelande att det finns stora skillnader mellan hur elevvårdstjänsterna förverkligats i kommunerna. Nu börjar utvecklingsarbetet tillsammans med kommunerna i enlighet med den regionala elevvårdsplan som styrelsen för välfärdsområdet godkände på sitt möte igår.

I elevvården ingår psykolog- och kuratorstjänster, samt skol- och studenthälsovård. Personaldimensioneringen varierar i kommunerna. Det finns gott om hälsovårdare men det råder brist på skolpsykologer i flera kommuner.

Relaterat

Välfärdsområdets samarbetsförhandlingar är över – 33 befattningar avslutas

I oktober fattade Västra Nylands välfärdsområdesstyrelse beslutet att inleda samarbetsförhandlingar. Målet var att minska kostnaderna permanent med 40 miljoner euro från och med 2024.

Samarbetsförhandlingarnas konsekvenser kunde ändå begränsas tack vare pensioneringar och avslutade tidsbundna kontrakt. 33 befattningar kommer också att sägas upp. Inför samarbetsförhandlingarna fattade välfärdsområdet beslutet att anställda som utför patientarbete inte sägs upp. Däremot kunde deras arbetsuppgifter ändras. Ifall personalen vägrar att ta emot nya uppgifter kan det innebära att personen sägs upp.

I Västra Nylands välfärdsområde arbetar cirka 9 600 personer.

En kvinna går på en springmatta i ett gym. Hon har på sig ett par hörlurar.

Varannan vuxen finländare klassas som överviktig: ”Nu talar vi om verkligt höga siffror”

Övervikt orsakar kostnader i miljardbelopp för hälsovården.