Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Bolåneräntorna steg över 3,5 procent – chefsanalytiker manar till lugn

Uppdaterad 13.02.2023 16:53.
Pohjola-taloon Helsingin Niemenmäessä rakennetaan uusia asuntoja
Bildtext Bolåneräntorna har överstigit den så kallade magiska gränsen på 3,5 procent första gången på 14 år.
Bild: Petteri Sopanen / Yle

Referensräntan för bostadslån ligger nu på samma nivå som under börskraschen 2008. Stabiliteten på gasmarknaden gör ändå att EU-kommissionen tror att Europa kommer att undvika en recession.

12 månaders Euriborränta, som är den vanligaste referensräntan för bostadslån, steg idag till 3,510 procent.

Senast bostadslånens referensränta var så här hög var för 14 år sedan. Det var i slutet av 2008 i samband med finanskrisen och den amerikanska investeringsbanken Lehman Brothers konkurs.

Bolåneräntornas utveckling 2022-2023.
Bildtext Bolåneräntan har klättrat stadigt från -0,48 procent i början av 2022 till nuvarande 3,5 procent.

Danske banks chefsanalytiker Minna Kuusisto säger till Yle Uutiset att hon tror att ränteökningen håller på att mattas av och att den inte kommer att stiga över 4 procent.

Även om 3,5 procent brukar beskrivas som en magisk gräns för bostadsräntorna, tror Kuusisto inte att den nuvarande nivån kommer att ha någon större betydelse för människor med bostadslån.

Bankerna utför stresstest med en ränta på 6 procent för att kontrollera betalningsförmågan hos kunder med bostadslån.

Bolåneräntornas utveckling följer ECB:s räntebeslut. Enligt Kuusisto är det möjligt att ECB fortsätter höja styrräntan ifall inflationstrycket inte minskar.

EU-kommissionen: Ingen recession i sikte

I dag har EU-kommissionen uppdaterat sin ekonomiska prognos. De nya siffrorna förutspår att EU:s ekonomi kommer att växa med 0,8 procent i år, vilket är 0,5 procentenheter högre än man tidigare trott.

Också inflationen väntas bli lägre än väntat under 2023 och 2024.

Det här betyder att Europa med nöd och näppe ser ut att undvika den tekniska recession som väntades vid nästa års slut, skriver EU-kommissionen i ett pressmeddelande.

En recession innebär att BNP minskar två kvartal efter varandra, det vill säga minst ett halvår.

Finlands ekonomi väntas växa med 0,2 procent i år och 1,4 procent nästa år. Det här beror främst på att den inhemska efterfrågan återhämtar sig.

De ekonomiska utsikterna påverkas främst av det goda läget på energimarknaden. Gaslagren är goda på grund av att försörjningen har diversifierats och konsumtionen har minskat, vilket lett till att gaspriserna har fallit ner till rekordlåg nivå.

Källor: Yle Uutiset, EU-kommissionen