Snart ska du kunna få vård för din blindtarmsinflammation hemma – sparar resurser då inga operationer behövs
I framtiden kan det bli möjligt att behandla blindtarmsinflammation, eller appendicit, hemma. Vid Åbo universitetscentalsjukhus utreder man möjligheten att vårda patienter hemifrån med hjälp av oral antibiotika.
Studier som gjorts bland annat vid ÅUCS har visat att cirka 70 procent av patienterna med blindtarmsinflammation kan vårdas utan kirurgiska ingrepp, till och med utan intravenös antibiotika.
Det finns nämligen två olika varianter av blindtarmsinflammation, svår och lindrig blindtarmsinflammation. Majoriteten av fallen är lindriga.
Vid ÅUCS undersöker man därför i år möjligheten att vårda patienter med lindrig blindtarmsinflammation hemifrån med oral antibiotika.
Professorn i kirurgi, överläkaren Paulina Salminen ska leda forskningen kring detta.
– Vi gjorde en pilotstudie där vi jämförde placebo med antibiotika och det ser ut som att det kanske inte ens behövs antibiotika för att behandla blindtarmsinflammationer, säger Salminen.
Sparar sjukhusets resurser
I den nu aktuella studien tar man ett steg vidare, berättar Salminen. Patienter med lindrig blindtarmsinflammation får en tablett, antingen är det antibiotika eller placebo, och så skickas patienterna hem från jouren. I stället behandlas patientens symtom med smärtlindrande medicin.
– Så ingen behandling på sjukhuset med andra ord.
Om det i framtiden blir vanligt att vårda patienter med blindtarmsinflammation hemma, skulle det här spara stora resurser på sjukhuset. I nuläget är patienterna vanligtvis på sjukhus för operation eller för intravenös antibiotika. Blindtarmsoperationer hör till de vanligaste operationer man utför på jouren.
– Om det är så att det inte ens behövs antibiotika så är det också väldigt nyttigt för patienterna, säger Salminen.