Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Under tisdagen avgörs det om våra soptunnor snart svämmar över

Containrar i hamnen
Bildtext Om stuvarna går i strejk samlas varorna på hög i våra hamnar. Av Finlands 2200 stuvare hör så gott som alla till facket.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Bil- och transportbranschens arbetarförbund AKT förhandlar under tisdagen med flera arbetsgivarorganisationer. Om förhandlingarna avslutas resultatlösa inleder flera branscher sina strejker på onsdagen.

Om det inte blir ett förhandlingsresultat under tisdagen inleds strejker på onsdag morgon. Stuvarna i hamnarna inleder sin strejk klockan 6, liksom långtradar- och tankbilschaufförerna.

Läget har länge varit låst i förhandlingarna och är det fortfarande. Industrifackets tvååriga kollektivavtal blev inte den öppning som många hade räknat med.

– Ingenting rörde på sig. Arbetsgivaren vill av någon orsak gå den krångligaste vägen, säger AKT:s ordförande Ismo Kokko.

Svenska Yle har inte lyckats nå bilbranschens arbetsgivarförbund ALT för en kommentar om avtalsförhandlingarna.

AKT vill ha en procentuell löneförhöjning

AKT har av tradition kommit överens med arbetsgivarorganisationen om en löneförhöjning i procent, inte i euro såsom servicefacket PAM gjorde i söndags.

Den procentuella löneförhöjningen överförs sedan på timlönerna enligt en beprövad modell. De som har de lägsta lönerna får en lite högre löneförhöjning, enligt Ismo Kokko.

– Vi har länge haft ett eget sätt att agera. Först kommer vi överens om en procentuell höjning. Den överförs sedan i timpengen i lönetabellerna till euro och cent, säger Kokko.

Stuvare och långtradarchaufförer får en viss grundlön och sedan vissa tillägg enligt kollektivavtalet. Stuvare jobbar i skift enligt en arbetsturslista, men det finns också extra arbetskraft som kallas in vid behov.

Bland Finlands 2 200 stuvare är facktillhörigheten hög. Enligt Kokko hör så gott som alla till facket. Han talar med ett skratt om en facktillhörighet på 98,5 procent.

Bensinen kan ta slut i macken

Om det blir strejk i hamnarna står både importen och exporten av varor. Ingen lastar eller lossar fartygen i hamnarna.

Långtradarstrejken påverkar i sin tur varutransporterna inom landet. Vi märker det först genom att vår soptunna svämmar över. De paket vi har beställt anländer inte.

Om strejken förlängs blir butikernas hyllor allt tommare, och på sikt kan bensinen och dieseln ta slut vid bensinstationerna.

Strejker som inleds 15 februari

Stuvarnas strejk inleds på onsdagen klockan 6 och fortsätter tills vidare.

Strejken inom lastbilssektorn börjar vid midnatt onsdagen den 15 februari och fortsätter till midnatt tisdagen den 21 februari.

Strejken inom terminalsektorn börjar onsdagen den 15 februari klockan 6 och slutar onsdagen den 22 februari samma tid.

Strejken inom sektorn för tankfartyg och oljeprodukter börjar vid midnatt på onsdag och slutar vid midnatt tisdagen den 21 februari.

Källa: STT