Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Justitieminister Henrikssons sjukledighet fortsätter i fem veckor – ”Nu får jag gå med stöd på benet, två kryckor och handen i paket, så det är inte en så enkel ekvation”

Uppdaterad 13.02.2023 21:08.
Anna-Maja Henriksson.
Bild: Silja Viitala / Yle

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) kommer att vara sjukledig i åtminstone fem veckor till. Thomas Blomqvist vikarierar som minister, men partiledaruppdraget tänker Henriksson fortsätta sköta.

Justitieminister Anna-Maja Henriksson kommer att vara sjukskriven fem veckor till, ända fram till den 19 mars, skriver Justitieministeriet i ett pressmeddelande. Läget utvärderas varje vecka.

Henriksson är sjukledig från sitt ministeruppdrag eftersom hon inte kan resa till Helsingfors.

– Jag tar en vecka i taget. Jag kommer att befinna mig i Jakobstad under de närmaste veckorna. Men när vi kommer närmare valet är min målsättning att jag måste ta mig till Helsingfors för att delta i valdebatter och annat, säger Henriksson.

Thomas Blomqvist vikarierar

Thomas Blomqvist, minister för nordiskt samarbete och jämställdhet, vikarierar Henriksson som justitieminister.

– Det tror jag nog ska gå riktigt bra. Vi har inte hemskt många ärenden som ska till riksdagen, nästan ingenting alls, säger Henriksson.

Partiledaruppdraget sköter Henriksson trots sin sjukledighet. Den här veckans partistyrelsemöte får en av vice ordförandena sköta och under de kommande två veckorna fördelas även hennes partiledaruppgifter om, säger Henriksson.

– De tre sista veckorna före valet så räknar jag nog med att jag själv är på plats. Jag har tänkt att jag ska sköta alla de stora valdebatterna. Det är nog min målsättning, säger Henriksson.

Benstöd, två kryckor och handen i paket

För två veckor sedan skadade Henriksson sin hand och sitt knä då hon ramlade omkull under en tennismatch i hemstaden Jakobstad.

Henrikssons hand opererades igår vid Vasa centralsjukhus. I dag har hon skrivits ut från sjukhuset och just nu befinner hon sig hemma i Jakobstad.

– Jag mår relativt hyggligt idag och är glad att jag fick operationen gjord. Men jag har ännu problem med mitt vänstra ben och det är det som gör att jag är väldigt begränsad i hur jag kan röra mig just nu, säger Henriksson.

När skadan inträffade informerade Justitieministeriet att sjukledigheten endast skulle pågå i två veckors tid. Nu förlängs den med fem veckor.

– Jag måste låta det här ta sin tid. Det viktiga är att jag blir återställd och att jag kan börja stöda på benet. Nu får jag gå med stöd på benet, två kryckor och handen i paket, så det är inte en så enkel ekvation, säger Henriksson.