Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Esboföretagare hade lukrativa avtal om snöröjning med Helsingfors trots näringsförbud – Lurade staten på storbelopp och skickade pengar illegalt till Estland

Lumenpudotus Helsingin keskustassa.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

Skuldsatt Esboföretag tömdes på pengar. Tio år senare har rättvisan hunnit ifatt. Tre personer döms till stora skadestånd, en av dem döms till fängelse.

I början av 2010-talet har ett Esboföretag som sysslar med snöröjning ett stort kontrakt med Helsingfors stad. Under de här åren budgeterar Helsingfors 4 miljoner euro för snöröjning från tak varje vinter. Esboföretaget är ett av sju företag som väljs vid stadens upphandling 2013.

Men samma år har företagets skulder ökat bortom återvändo. I rask takt tömmer ägarna det 25 år gamla företagets konton och flyttar över pengarna till sina andra bolag.

Bolaget säljs vidare två gånger innan det försätts i konkurs, som dragplåster i båda försäljningarna används det lukrativa kontraktet med Helsingfors stad. De stora skatteskulderna som företaget bär på mörkas. Och efter 2013 röjer aldrig företaget snö för Helsingfors stads räkning igen.

Lång väntan på rättvisa

Nu, nästan tio år efter bolagstömningen och åtta år efter konkursen ska rättvisa skipas i Västra Nylands tingsrätt. Det är en invecklad historia och i centrum står tre personer. De är inte släkt med varandra men hör till samma familj.

Två av de misstänkta var tidigare gifta med varandra. Vi kallar dem frun och mannen. Den tredje personen var gift med fruns syster, vi kallar honom svågern.

Under halvåret innan företaget såldes vidare till andra företagare tömde trion snöröjningsföretagets konton på totalt 167 000 euro. Samtidigt fanns det skulder på drygt 415 000 euro, största delen till skatteförvaltningen.

Vem gjorde vad?

Nu då Västra Nylands tingsrätt ska försöka reda ut vem som höll i tyglarna för företaget skyller alla tre på varandra och alla tre nekar till merparten av brotten. På sin höjd medger två av dem registeranteckningsbrott.

Enligt både frun och svågern var det skuldsatta bolaget helt och hållet på mannens ansvar. Han hade belagts med näringstillstånd och förekom inte alls i bolagets handlingar. Svågern satt i företagets styrelse, men säger att han bara var en bulvan som aldrig tog några beslut. Däremot hade han ensam tillgång till företagets konton och fick lov att ta båten över från Estland varje gång frun eller svågern ville ta ut pengar. Av någon orsak fick de aldrig nätbanken att fungera.

Mannen säger till sitt försvar att han satt i fängelse då företagets konton tömdes. Enligt egen utsago satt han isolerad, utan tillgång till telefon eller andra kommunikationsmedel. Därför kan han inte hållas ansvarig.

Frun påstår å sin sida att hon aldrig haft tillgång till byggföretagets konton, hon har varken skickat eller betalat räkningar. Däremot har hon via svågern kunnat ta ut pengar för att betala företagets personal.

– Då anställda kom och ropade tog jag ut pengar och gav dem, har frun vittnat.

Enligt de åtalade gick pengarna från tömningen till skulder som skulle betalas tillbaka till deras andra företag i Estland. Några bevis för att de företagen någon gång skulle ha lånat Esboföretaget finns inte.

Medan mannen satt i fängelse var bolagstömningen i slutskedet. Då var det istället hans bror som vid flera tillfällen ska ha hotat kvinnan att flytta över pengar till mannens estniska företag.

Alla tre hålls ansvariga

Enligt åklagaren handlade allt om att köra ned bolaget, tömma det på pengar och se till så att ingen skatt betalades.

Mannens förklaring faller eftersom polisens utredningar visar att trion började tömma företagets konton redan innan han börjat avtjäna sitt fängelsestraff. Utredningen visar också att han orkestrerat hur bolagstömningen skulle fortsätta efter att han låstes in.

Tingsrätten anser vidare att frun och svågern varit mer än bara bulvaner. Mannen hade ju inte befogenheter till företagets konton så de båda andra åtalade måste ha varit inblandade i varje penninguttag. Eftersom de satt i företagets styrelse hade de ansvar att se till så att företagets kapital inte försvann på olagliga vägar.

Slutsatsen blir alltså att tingsrätten anser att alla tre är skyldiga. Nu döms mannen till 6 månaders fängelse för grov oredlighet som gäldenär och grovt bokföringsbrott. Frun och svågern döms för samma brott men får villkorliga fängelsedomar.

Mannen har fortsatt begå brott

Det är fjärde gången mannen döms till fängelse för ekonomisk brottslighet. En treårig fängelsedom från 2021 gör att han nu får straffrabatt. Efter att snöröjningsföretaget sålts drev mannen ett byggföretag i huvudstadsregionen. Företagaren åkte fast i det som Centralkriminalpolisen kallade den största brottshärvan i sitt slag på årtionden. Ett flertal byggbolag undvek skatter för totalt 4,6 miljoner euro.

Åtalet som nu behandlades i tingsrätten tog länge att förbereda. Och att det snart gått tio år sedan bolagstömningen hade kunnat bädda för strafflindring. Men eftersom mannen bevisligen fortsatt med ekonomisk brottslighet kommer det inte på tal.

Skatteförvaltningen får bara tillbaka en liten del av pengarna de anser sig ha rätt till. De yrkade på drygt 190 000 euro i skadestånd. Tingsrätten ansåg å sin sida att de gått miste om 155 000 euro. I slutändan får skatteförvaltningen ändå bara rätt att återkräva 61 000 euro.

Helsingfors stad och ett fåtal företag hade mindre fordringar. Men i tingsrättens behandling framkommer det inte vem som fungerat som borgenärer för företagets resterande skulder på 220 000 euro.

Trion ska solidariskt ersätta alla målsägande, men frun och svågern har mindre ansvar för skadestånden än mannen.

Diskussion om artikeln