Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finnair och kabinpersonalen har nått förhandlingsresultat – personalen redo att hyvla i sina löner för att rädda jobben

Flygvärdinna ombord på Finnairs flight AY 435 från Helsingfors till Uleåborg i september 2020.
Bild: Silja Viitala / Yle

Flygbolaget Finnair hade planer på att lägga ut kabinpersonalens tjänster på entreprenad men backar. Kabinpersonalens fackförening har lovat pruta på sina löner under två års tid.

Styrelserna för Bil- och Transportbranschens Arbetarförbund AKT och Arbetsgivarna för servicebranscherna Palta ska ännu godkänna avtalet.

Enligt det avtal som nu lagts fram backar Finnair i frågan om att hyra in personal av underleverantörer på vissa rutter i utbyte mot att kabinpersonalen gör eftergifter gällande ersättningar och tillägg och skär ner sin månadslön med en procent.

Nyheten om omställningsförhandlingar för kabinpersonalen kom i november 2022, hack i häl på resultatet av föregående förhandlingar där 150 jobb skars ner.

Finnair ville hyra in tjänster av bemanningsföretag i stället för att ha egen anställd personal på rutterna till Thailand och Nordamerika. Då meddelades att upp till 450 kabinanställda kunde bli uppsagda.

De här anställningarna blir kvar om avtalet träder i kraft.

Finnair har gjort stora förluster under pandemin. Dessutom har verksamheten påverkats av stängningen av det ryska flygrummet. Många av bolagets viktiga rutter är nu längre än tidigare och det gnager på lönsamheten.