Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Live: Lagtävlingen inleder den andra VM-veckan – mästerskapets mest svårtippade gren har stor tv-potential

Uppdaterad 14.02.2023 13:00.

För nionde gången delas det ut VM-medaljer i lagtävlingen i alpint. Finlands lag lyser med sin frånvaro medan Sverige och Norge tillhör favoriterna.

Lagtävling, Méribel, direkt i TV2 och på Yle Arenan kl. 13.00

Parallellslalom, mixed lagtävling (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Kommentator på svenska: Kristian Karlsson

Håll koll på favoriterna:

Under de senaste VM-tävlingarna (från 2005 och framåt) har Österrike vunnit lagtävlingen tre gånger, Frankrike vid två tillfällen och Tyskland, Schweiz och Norge har varsin seger.

2009 ställdes tävlingen in på grund av dåligt väder. Då arrangerades VM i Frankrike precis som nu, men väderprognosen utlovar solsken och lätta vindar till den sjunde tävlingsdagen.

Norge drog det längsta strået i VM för två år sedan och även den här gången tillhör våra nordiska vänner förhandsfavoriterna. Sverige har kammat hem hela sex medaljer i VM-historien, men väntar ännu på sitt första lagtävlingsguld. Norge och Sverige är på samma halva i slutspelsträdet.

På den övre halvan räknas Schweiz och USA till favoriterna.

Se upp för utmanarna:

Totalt deltar 16 länder i tävlingen. Varje lag får bestå av sex idrottare, men det är endast tillåtet att använda två damer och två herrar per omgång.

Tyskland tog brons för två år sedan i Cortina d’Ampezzo. Även i år är tyskarna redo att slåss om medaljerna med duktiga parallellåkare som Lena Dürr och Alexander Schmid i laget.

Kanada och Italien är två länder som få räknar med men båda är redo att överraska.

Följ med finländarna:

De 16 högst rankade nationerna är kvalificerade till lagtävlingen. Finland hade vissa förhoppningar om att få delta då alla länder som är berättigade till att vara med inte alltid kommer till start.

Efter att Riikka Honkanen lämnade VM-orten under veckoslutet på grund av hälsoproblem blev det klart att Finland inte kommer att få ihop ett lag. Erika Pykäläinen är Finlands enda damåkare som är kvar i Frankrike. Hon deltar i kvalet till onsdagens parallellstorslalom som avgörs efter dagens lagtävling.

Kommentatorns tips:

Här gäller det att fundera ett bra tag och hoppas på lite flyt. Tippar på att USA och Schweiz möts i den första semifinalen och Norge samt Tyskland i den andra.

Till slut kammar Norge hem sitt andra VM-guld före Schweiz och Tyskland.

Diskussion om artikeln