Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Föräldrar i Turkiet letar efter sina barn – småttingar saknas helt eller kan inte säga vem de är

Uppdaterad 14.02.2023 09:40.
Bebis i rosa dräkt på en säng omgiven av läkare, sjukskötare och anhöriga.
Bildtext I många fall har det räddade barnet varit så litet att det inte kan tala. Barnet på bilden från İskenderun har anhöriga med sig på sjukhuset där det vårdas av ett indiskt vårdteam.
Bild: Mirrorpix / MEGA

Från den turkiska delen av jordbävningsområdet kommer uppgifter om allt fler föräldrar som letar efter sina späd- och småbarn som kommit bort i samband med katastrofen.

Räddningsarbetarna har räddat många barn ur rasmassor efter det förödande jordskalv som inträffade i nordöstra Turkiet och Syrien för åtta dagar sedan.

Över 220 barn har i något skede anmälts som saknade på den turkiska sidan. I cirka 40 fall har allt slutat lyckligt; barnet har hittats på sjukhus och kunnat återförenas med någon familjemedlem. I resten av fallen vet föräldrarna inte var barnet är, eller om det ens lever.

Barn som grävts fram levande ur rasmassor förs i många fall till sjukhus. Det närmaste sjukhuset har eventuellt inte kunnat ta emot fler patienter så barnet har hänvisats till ett annat sjukhus längre hemifrån, och ingen har just då haft tid att utreda vem barnet är.

Ett spädbarn undersöks av en akutvårdare i samband med skalvet i Turkiet.
Bildtext Barn har i många fall räddats separat från den övriga familjen och ingen har bokfört vart barnet har förts för vård.
Bild: Mirrorpix / MEGA

Föräldrar hittar inte sitt barn om barnet är så litet eller så skadat att det inte kan uppge sitt namn för sjukhuspersonalen.

På sociala medier publiceras och delas nu dagligen listor och bilder på barn som sägs ha försvunnit i skalvområdet.

Minst 114 småbarn saknas

För närvarande letar hjälporganisationer och myndigheter efter minst 114 turkiska småbarn i åldern 0–3 och antalet anmälningar om saknade barn ökar, säger Hatice Kapusuz från koordinatorgruppen till STT.

Över 100 frivilliga organisationer och experter på socialt arbete ingår i nätverket som försöker kartlägga läget för de namnlösa barnen med hjälp av offentliga register. Gruppen bistår också myndigheter vid utredandet av barnens identitet.

– Läget är kaotiskt och psykiskt påfrestande. Ett barn som påträffas vid liv i rasmassor kan senare hittas död på ett bårhus, säger Kapusuz.

Risk för att bli utnyttjade

Turkiets hälsoministerium uppger att sjukhus i åtminstone Ankara, Istanbul, Mersin, Kayseri och Adana har tagit emot barn med okänd identitet.

Hälsominister Fahrettin Koca har bedyrat att ministeriet stadigt håller ögonen på barnen och försöker hitta överlevande släktingar eller anhöriga till dem.

Hjälporganisationer har varnat för ökad risk för att barn utnyttjas om de mister kontakten till sin familj.

Det är än så länge oklart hur många barn som blivit föräldralösa i Turkiet och Syrien till följd av skalvet, men många personer utomlands har redan anmält sitt intresse för att adoptera barn.

FN:s barnorganisation Unicef avråder från snabbadoptioner efter katastrofer. Varje barn som överlevt anses ha en levande nära släkting ända tills allas status bekräftats.

Källa: STT/Ayla Albayrak

Efter jordbävningen i Syrien.

Saudiskt biståndsplan landade i Aleppo – svårt att nå rebellområden

Fortfarande kommer det rapporter om mirakulösa räddningsoperationer i Turkiet. Syrien har däremot haft ont om resurser att gräva fram överlevande.