Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Saudiskt biståndsplan landade i Aleppo – svårt att nå rebellområden

Efter jordbävningen i Syrien.
Bildtext Ruiner i Syrien den 13 februari.
Bild: Rami Alsayed/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

Fortfarande kommer det rapporter om mirakulösa räddningsoperationer i Turkiet. Syrien har däremot haft ont om resurser att gräva fram överlevande.

Ett saudiskt biståndsplan landade på den internationella flygplatsen i Aleppo i Syrien på tisdagen. Det uppges handla om den första biståndsleveransen från kungariket.

Under de första dagarna efter jordbävningen nådde en del förnödenheter de regeringskontrollerade områdena i Syrien, främst från allierade länder som Ryssland, Iran och Förenade Arabemiraten.

I nordvästra Syrien, speciellt i de rebellkontrollerade områdena, har man haft ont om resurser för att gräva fram överlevande.

Tal om politiskt spel i Syrien

De ödelagda nordvästra rebellkontrollerade områdena i Syrien har i praktiken varit avskurna. Orsaken är att internationellt humanitärt bistånd till de här delarna kan nås bara på ett enda ställe vid den turkiska gränsen, eller genom de regeringskontrollerade områdena i Syrien.

Al-Assad har dock gått med på att ytterligare en gränsövergång öppnas.

Samtidigt fördömer Raed al Saleh, chef för räddningsgruppen känd som De vita hjälmarna, ett FN-beslut som ger Syriens president Bashar al Assad auktoritet över biståndsleveranser via turkiska gränsövergångar, och säger att det handlar om ett politiskt spel.

Också internationella hjälpgrupper säger att de viktigaste hindren för transporterna till rebellkontrollerade områden har varit al Assad-regeringens misskötsel och vägran att engagera sig i alla delar av landet.

Två män hittades levande i rasmassorna i Turkiet

Vidare har det rapporterats om mirakulösa räddningsoperationer över en vecka efter jordskalvet.

Två män grävdes fram ur rasmassorna efter ett höghus i den svårt skalvdrabbade staden Kahramanmaras i Turkiet.

Jordbävningskatastrofen har hittills krävt över 37 000 dödsoffer, och siffran växer hela tiden.

Källor: Reuters, BBC

Jordbävningen skakar Syrien svårt – landet har legat i ruiner redan länge

16:07
Nyhetspodden: Jordbävningen skakar Syrien svårt – landet har legat i ruiner redan länge