Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo universitet har beslutat om sparåtgärder – inga omfattande uppsägningar

Uppdaterad 14.02.2023 18:52.
Människor går upp för trappor mot Åbo universitets huvudbyggnad.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Kimmo Gustafsson / Yle

På tisdagen tog Åbo universitet beslut gällande universitetets sparåtgärder. Åbo universitet eftersträvar ytterligare intäkter på minst 7 miljoner euro fram till 2028.

Man ska göra ytterligare utredningar när det gäller den eventuella fortsättningen för forskningsstationen på Själö. Däremot kommer Brahea-centret, som producerar utvecklings- och utbildningstjänster, att läggas ner. Man strävar också efter att minska på antalet lokaler som universitetet behöver och använda dem mer effektivt.

Styrelsen betonade att målet är att täcka finansieringsunderskottet genom att öka inkomsterna med minst 7 miljoner euro till 2028.

Det här ska göras bland annat genom att universitetet ska bli mera framgångsrikt i utbildnings- och kulturministeriets (OKM) finansieringsmodell och i internationell konkurrenskraftig forskningsfinansiering. Styrelsen ålägger högskolans ledning och enheter att vidta aktiva åtgärder för att skaffa ytterligare intäkter.

Förändringar inom utbildningarna

Styrelsen beslutade också att kombinera ämnena etnologi och folkloristik.

Inom museibranschen är man speciellt oroad över etnologins framtid vid Åbo universitet. Många av de som studerar etnologi börjar jobba inom museibranschen i Finland, och därför har man inom branschen noga följt med Åbo universitets omställningsförhandlingar.

– Jag är besviken. En professor kan inte guida studerande från två olika ämnen, säger Tuulia-Tuulia Tummavuori, som är organisationskoordinator vid Museifackförbundet.

Hon poängterar att etnologi och folkloristik är två skilda ämnen, och jämför det med att sammanslå utbildningarna inom matematik och fysik.

– Båda ämnena har sina egna metodologier och forskningsfrågor, säger Tummavuori.

Tummavuori säger att det är viktigt att ta hand om de finländska kulturarven, och det här är möjligt endast om det finns en mångsidig utbildning inom det.

– Och det betyder att det ska finnas tillräckligt många universitetsämnen som forskar inom dessa frågor, säger Tummavuori.

När det gäller utbildningen inom det italienska språket och den klassiska språk- och antikkulturexamen beslutade styrelsen att utbildningarna ska finnas kvar. De senaste åren har få studerande utexaminerats från ämnena och styrelsen ställer krav på att man inom utbildningarna ska utveckla sin verksamhet, öka antalet utexaminerade och öka tilläggsanslagen och publikationsproduktionen.

Biämnet inom det ryska språket kommer att avskaffas. Man kommer också att ta in färre studerande till de franska och tyska språkutbildningarna. Orsaken till att antagningarna minskas är bland annat att det finns en låg efterfrågan på utbildningarna och ett litet antal utexaminerade.

I regel inga uppsägningar

Styrelsen beslutade att personalminskningar i det här skedet som regel ska ske utan uppsägningar, enbart genom pensioneringar och genom att inte förlänga visstidsanställdas kontrakt.

Det rör sig om cirka 45 personer som kan bli föremål för eventuella permitteringar på grund av nedläggningen av Brahea centrum och pensionat Villa Hortus. Det slutliga antalet bekräftas senare. Dessutom räknar man med att kunna minska antalet anställda med omkring 70 före slutet av 2030 genom pensionsavgångar och genom att inte förlänga visstidsanställdas kontrakt.

Via nedskärningarna hoppas universitetet kunna spara upp till 15 miljoner euro de kommande 5 åren.

Artikeln uppdaterades 14.2.2023 klockan 18:51 med kommentarer av Tuulia-Tuulia Tummavuori.