Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Söderkullas nya vårdcentral får gott betyg av hälsovårdaren Ronja: ”Den är härlig”

En kvinna står vid ett skötbord och i taket syns en glad smiley.
Bildtext Bebisar som besöker hälsovårdaren Ronja Lindroos-Partanen på rådgivningen i Söderkulla tittar inte upp på ett klistermärke. Här är den glada smileyn målad i taket.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Snart öppnar den nya vårdcentralen i Söderkulla i Sibbo. Den är efterlängtad av Söderkullaborna, som i drygt två år varit tvungna att åka till Nickby för vård.

– Min nya arbetsplats är härlig, med alla färger och bilder, utbrister Ronja Lindroos-Partanen.

Hon jobbar som hälsovårdare på barn- och mödrarådgivningen i Söderkulla och är en av dem som i mars ska få börja jobba i splitternya lokaler.

Det här bör du veta om Söderkullas nya vårdcentral

Både vårdcentralen och rådgivningen finns på andra våningen i ett nybyggt flervåningshus vid Nya Borgåvägen, mittemot matbutikerna i Söderkulla.

På rådgivningen är väggarna dekorerade med färgglada djur och mönster. I korridoren samsas färgglada pallar med vanliga stolar och en stor golvdyna om utrymmet.

– Det blev bättre än vad vi hade kunnat fantisera då när vi började planera, säger Leena Kokko.

En kvinna sitter på en stol i en korridor och tittar in i kameran. På väggen syns en målning av några djur.
Bildtext Leena Kokko är glad över att Söderkulla fått nya vårdlokaler. I sin roll som tidigare social- och hälsovårdsdirektör har hon varit med sedan planerna på en ny vårdcentral startade.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Kokko är tidigare social- och hälsovårdsdirektör i Sibbo. Hon minns hur besvikna Söderkullaborna blev när den gamla vårdcentralen var tvungen att stänga sommaren 2020.

Den gamla byggnaden hade problem med inneluften. Den var inte heller ändamålsenlig för dagens verksamhet, berättar Kokko.

Några stolar och bord står i ett nybyggt grupprum.
Bildtext Rummen i den nya vårdcentralen kan användas på olika sätt. Så här ser ett av grupprummen ut på rådgivningens sida.
Bild: Malin Valtonen / Yle

I dag är det viktigt att de olika rummen kan användas av olika yrkesgrupper. Det är något som tagits i beaktande i den nya vårdcentralen, konstaterar Kokko nöjt när hon tittar sig omkring.

Söderkullas nya vårdcentral öppnar snart - följ med på en rundtur i de nya lokalerna

5:26

Invigningen försenades med ett år

Sedan den gamla vårdcentralen stängde har Söderkullaborna varit tvungna att åka till Nickby för att få vård. Rådgivningen har varit inhyst i tandvårdens lokaler i Söderkulla.

Den här lösningen har varit i användning lite längre än planerat. Meningen var att den nya vårdcentralen skulle tas i bruk redan för ett år sedan. Projektet försenades på grund av att de som byggde och planerade huset har bytts ut.

Ett flervåningshus fotat utifrån. Framför huset finns en rondell där det kör ett par bilar.
Bildtext I det här huset finns förutom den nya vårdcentralen med mödrarådgivning också affärslokaler och privata bostäder.
Bild: Malin Valtonen / Yle

I mars tas de nya lokalerna i bruk. Rådgivningen öppnar den 1 mars och vårdcentralen den 6 mars.

Personal från Nickby vårdcentral

För de Söderkullabor som uppsökt vård i Nickby kommer personalen på vårdcentralen att till viss del vara bekant från tidigare.

Den nya vårdcentralen får nämligen ingen ny, fast personal. Personalstyrkan kommer i stället att bestå av vårdpersonal från Nickby, åtminstone till en början.

Orsaken är att det är viktigt att personalen i Söderkulla och Nickby jobbar på samma sätt, säger Carita Schröder som är ansvarsområdesdirektör för hälsotjänster i Östra Nylands välfärdsområde.

– Personalen jobbar här regelbundet, men inte hela tiden. Vi får i framtiden se vilken lösning som är den mest lyckade, säger Schröder.

En kvinna står i en korridor på en rådgivning och tittar in i kameran.
Bildtext Carita Schröder hoppas personalen och besökarna ska trivas i de nya lokalerna i Söderkulla centrum.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Välfärdsområdet har tagit över hyresavtalet som Sibbo kommun har skrivit med fastighetsägaren.

Också Schröder är väldigt nöjd med de nya lokalerna i Söderkulla. Att servicen erbjuds i centrum och nära förbindelser ser hon som väldigt viktigt.

En korridor med flera dörrar i en vårdcentral.
Bildtext Än så länge är det rätt folktomt i korridorerna i vårdcentralen. Väggarna har dekorerats med fotokonst med olika djur- och naturmotiv.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Välfärdsområdets förhoppning är att de nya lokalerna ska leda till att vårdcentralen har lättare att rekrytera personal.

Vad tror du om det, är ändamålsenliga lokaler något som motiverar?

– Nog tror jag det. Det är fint att jobba i lokaler som är och ser trevliga ut. Och platsen är bra, konstaterar hälsovårdaren Ronja Lindroos-Partanen.

Precis intill fastigheten går bussen till och från Helsingfors och i framtiden är det möjligt för pendlande Borgåbor eller Lovisabor att träffa läkare i Söderkulla, inflikar Leena Kokko.

– I det skedet när vi har ett gemensamt patientdatasystem så kan ju vem som helst komma hit och söka service, säger hon.

I väntan på det är det Söderkullaborna som får glädjas av att ha nya lokaler och kortare restid till vård.

Diskussion om artikeln