Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Den digitala lokaltidningen Hanko Nyt har lagts ner – en av grundarna lovar ändå fortsättning

Facebooksida - Hanko Nyt
Bildtext Hanko Nyt finns på Facebook, men när man klickar på länkar till artiklar kommer man inte vidare. Till webbplatsen kommer man inte.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Sedan en tid tillbaka publiceras inget på webbtidningen Hanko Nyt. Tidningens tekniska support har lagt ner webbplatsen eftersom det blev för mycket jobb utan lön.

Det berättar deltidshangöbon Harry Santamäki, en av grundarna till Hanko Nyt. Harry Santamäki har också dragit sig ur företaget med att ge ut en digital lokaltidning för Hangöborna.

Också chefredaktören och ytterligare en av grundarna, Paavo Rantalainen, lämnade Hanko Nyt för cirka ett och ett halvt år sedan.

– I och med det sjönk nog det journalistiska innehållet i Hanko Nyt, säger Harry Santamäki.

Den enda av grundarna som finns kvar är Hangöföretagaren Tomi Lehto. Han har fortsatt publicera texter i Hanko Nyt, men nu ligger verksamheten helt nere eftersom den person som byggde upp webbplatsen och har haft hand om tidningens tekniska stöd har slutat. I samma veva lade han ner webbplatsen.

Det har varit företagaren Tomi Lehtos sak att sköta tidningens försäljning och marknadsföring. Det har däremot inte kommit in så mycket pengar att man kunnat betala löner till medarbetare.

Grundarna sade hösten 2020 att de inte själva räknade med att få någon lön i början, men nog att medarbetarna skulle få lön för sitt arbete.

– Det ska nog bli en fortsättning på Hanko Nyt, säger Tomi Lehto och tillägger att han förhandlar med en ny teknisk support.

Tomi Lehto är beredd att publicera texter om det finns en digital plattform.

– Vi har haft upptill 14 000 unika läsare, det vill säga betydligt fler än vad det finns Hangöbor, säger Tomi Lehto.

Hanko Nyt grundades i september 2020, nästan omedelbart efter att den 130-åriga, tvåspråkiga Hangötidningen lades ner.

Diskussion om artikeln