Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Se hur Norge bokstavligen snubblade bort VM-guldet – syndabocken för ivrig i starten av alpina lagfinalen: ”Känns som att jag förstört allt”

Uppdaterad 14.02.2023 17:16.
Programmet är inte längre tillgängligt
Norge schabblade bort lagguldet i alpina VM - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Premisserna var busenkla inför det avgörande finalparet i VM-lagtävlingen i alpint – ettan i mål skulle säkra guldet till sitt land. Någon match blev det ändå aldrig då norrmannen Timon Haugan vurpade i starten.

Allt var upplaggt för ett nervkittlande avslutande finalpar i den alpina lagtävlingen i Méribel.

USA och Norge gjorde upp om guldet och efter att Paula Moltzan och Thea Louise Stjernesund stått för identiska tider i det tredje paret skulle allt avgöras i det fjärde finalåket vid ställningen 2–2.

Den sista duellen kom av sig innan den ens hade börjat. Norges Timon Haugan var för taggad i startfållan och tappade balansen över sin startport innan den hade öppnats.

Samtidigt som Haugan var ur balans kunde USA:s Tommy Ford enkelt åka hem guldet.

– Haugan gör en miss som ingen annan gjort i den här tävlingen. Vilken dramatik, utbrast Yle Sportens kommentator Kristian Karlsson.

”Lite för ivrig”

Därmed lyckades Norge inte upprepa sin guldtriumf i disciplinen från senaste VM. USA hade i sin tur aldrig tagit en lagtävlingsmedalj tidigare.

– Det känns inte bra. Snarare som att det är jag som förstört allt, säger Haugan till norska Viaplay efter silvret.

– Han drog i väg för tidigt helt enkelt och flög runt. Starten öppnas inte om du trycker mot den med skidorna, säger Yle Urheilus expert Kalle Palander.

Efter målgång blev besvikelsen ännu större, då det verkade som att Haugan fick veta av sina lagkamrater att en seger hade räckt till guld.

– Jag blev lite för ivrig, startade lite för tidigt och gick rätt in i porten. Det var ingen som hade sagt åt mig att åka fort, det var bara något som skedde, förklarar Haugan för NRK.

I bronsmatchen slog Kanada Österrike. Finland deltog inte i lagtävlingen, men det blir blåvitt i backen redan i kväll. Detta då Samu Torsti och Erika Pykäläinen är med och kvalar till parallellstorslalom.

Diskussion om artikeln