Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

200 döda kor hittades i en ladugård i Pedersöre

Tervon lypsykarjatila Pukkilassa
Bildtext Den levande kon på bilden har inget med fallet i Pedersöre att göra.
Bild: Berislav Jurišić / Yle

För en vecka sedan, den 7 februari, fick polisen kännedom om att fler än 200 nötkreatur hittats döda i en ladugård i Pedersöre.

Enligt ett pressmeddelande från Österbottens polisinrättning har djuren dött på grund av underlåtenhet att sköta om dem. De fler än 200 djuren var i olika åldrar.

Tio djur hittades vid liv men de var i så dålig kondition att polis och veterinär avlivade fem av dem på platsen och fem av dem fördes till slakteri.

Polisen har undersökt platsen tillsammans med veterinärer. Polisen undersöker fallet som grovt djurskyddsbrott på grund av det stora antalet djur.

Polisen misstänker att bestämmelserna mot djurskyddslagarna brutits på flera sätt. Polisen utreder också brott mot bestämmelserna om animaliska biprodukter, eftersom de döda djuren inte tagits hand om så som man bör göra.

Förundersökningen är i ett tidigt skede och därför kommer polisen inte att infomera mer om saken än så här för tillfället. För närvarande utför polisen förhör och samlar in uppgifter på andra sätt än bara förhör.