Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Wärtsilä inleder omställningsförhandlingar – berör 50 anställda i Finland

Wärtsilä på Vasklot i Vasa.
Bildtext Wärtsilä på Vasklot i Vasa.
Bild: Yle / Joni Kyheröinen

Wärtsilä vill skära ner 300 jobb inom Voyage-organisationen, varav 50 finns i Finland. Samtidigt ska 150 nya arbetstillfällen skapas.

Omställningsförhandlingarna gäller högre och lägre tjänstemän.

Huvudförtroendeman Ralf Holmlund hoppas att det inte blir så många uppsägningar i Finland.

Majoriteten av de anställda inom Voyage i Finland finns i Helsingfors, men det finns även anställda i Vasa och Åbo, berättar Ralf Holmlund.

– Hur mycket det påverkar i Vasa kan man ännu inte säga. Allt är i sin början nu just, säger Holmlund till Yle Österbotten på tisdag eftermiddag.

Samtidigt som Wärtsilä varslar om uppsägningar skriver bolaget i ett pressmeddelande att 150 nya arbetstillfällen ska skapas i och med omstruktureringarna.

– Av dem blir det sannolikt en stor del i Finland. Om och när förhandlingarna går som de ska, hoppas jag att vi inte behöver se några riktigt stora uppsägningar, säger Holmlund.

Wärtsilän pääluottamusmies ja hallituksen jäsen Ralf Hoimlund pääkonttorilla.
Bildtext Ralf Holmlund, huvudförtroendeman vid Wärtsilä.
Bild: Mårten Lampén / Yle

Förhandlingarna räcker minst sex veckor

Planen är att Wärtsilä ska strukturera om verksamheten genom att flytta delar av Voyage-organisationen till Portfolio Business.

Det är NACOS Navigation, NACOS Automation och Dynamic Positioning and sensors som skulle slås ihop till en enhet och flyttas till Portfolio Business under april-månad.

Holmlund säger att de bygger organisationen samtidigt som de förhandlar, vilket betyder att det kommer ta tid innan de anställda får besked.

– De tar minst sex veckor men sannolikt längre.

Vid årsskiftet integrerade Wärtsilä Voyage-organisationen med Wärtsilä Marine Power.

Även Marine Electrical Systems, planeras flyttas till Portfolio Business, men de förändringarna påverkar inte verksamheten i Finland.