Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kurderna har glömts bort under Finlands och Sveriges Natoförhandlingar med Turkiet: ”Kurderna har blivit en dörrmatta”

Collage med en man och två kvinnor.
Bildtext Den svensk-kurdiska samhällsdebattören och författaren Kurdo Baksi, aktivisten Havu Laakso, medlem i det finska människorättsnätverket Kurdistan solidaarisuus-verkosto och människorättsaktivisten Gashaw Bibani.
Bild: Cato Lein, Yle/Jenna Emtö och Marcus Rosenlund

Kurdiska representanter i Finland och Sverige anser att länderna inte gjort tillräckligt för att skydda kurdernas mänskliga rättigheter under Natoförhandlingarna.

– Kurderna har använts som en spelbricka där man sålt bort kurdernas rättigheter för att i utbyte försöka säkra ett Natomedlemskap, säger aktivisten Havu Laakso som är medlem i det finska människorättsnätverket Kurdistan solidaarisuus-verkosto.

I slutet av januari ordnade nätverket en demonstration vid Kaserntorget i Helsingfors för att protestera mot försvarsminister Mikko Savolas (Centerpartiet) beslut att bevilja export av försvarsmateriel till Turkiet.

År 2019 avbröt Finland och Sverige, i linje med EU, vapenförsäljning till Turkiet på grund av att Turkiet anföll kurdiska mål i nordöstra Syrien.

Men sedan dess har också Sverige ändrat ställning i frågan. I september i fjol gav Sverige grönt ljus för att börja exportera vapen till Turkiet.

Båda länderna har ändrat kurs efter att Finland, Sverige och Turkiet skrev under ett gemensamt samförståndsavtal i juni 2022. I avtalet ingick en rad punkter som måste uppfyllas för att Turkiet ska godkänna Sveriges och Finlands medlemsansökningar till Nato. Då kom man bland annat överens om att det inte ska finnas några vapenembargon mellan Turkiet och Sverige och Finland.

– I den offentliga debatten i somras beskrev man samförståndsavtalet som en vinst och att man inte gjort några eftergifter till Turkiet för alla punkter var så luddigt skrivna. Till exempel sa man att trots att man gått med på att vapenembargot slopas kommer man inte sälja vapen till Turkiet. Men nu gick det exakt så, säger Laakso.

En ljushårig kvinna med håret uppsatt står framför en vit vägg. Hon är iklädd rutig orange halsduk och rutig blå skjorta.
Bildtext Havu Laakso är aktiv i Kurdistan solidarisuus-verkosto som grundades 2019 och som verkar för att stödja kurdernas befrielsekamp. Nätverket består av olika grupper och individer och de flesta av medlemmarna är finländare.
Bild: Jenna Emtö / Yle

Kamp mot terrorism

Sverige och Finland förband sig i samförståndsavtalet också att stödja Turkiet i sin kamp mot terrorism, vilket innebar att terroriststämpla olika kurdiska grupper såsom den kurdiska milisen YPG.

– Offentligt intygades det att det inte betydde att grupperna förbjuds i Finland. Men under förra självständighetsdagen på en antinazist-demonstration i Helsingfors sa polisen att kurdiska flaggor måste läggas undan för att demonstrationen ska kunna fortsätta. Till medierna sa polisen att det inte var en order utan att man förde förhandlingar med aktivisterna och att det endast var PKK-flaggor som lades bort. Men där fanns flera kurdiska flaggor.

– Vissa hävdade att det var en slump och att polisen ville förhindra en provokation. Men aldrig tidigare har dessa flaggor förbjudits i Finland så jag tror inte det är en slump att det skedde mitt under Natoprocessen, säger Laakso.

Enligt människorättsaktivisten Gashaw Bibani har det blivit svårare för kurder att protestera i Finland och hänvisar också till demonstrationen på självständighetsdagen där hon själv deltog.

– Jag gick fram till polisen för att fråga vad som hänt. Är det en ny lag som har kommit som vi inte vet om? Polisen svarade att det här kom från högre ort och att hon inte har något svar att ge, säger Bibani som är invald i Vanda och Kervo välfärdsområde och ställer upp i riksdagsvalet för Vänsterförbundet.

Gawsha Bibani
Bildtext Gashaw Bibani är en av omkring 15 000 kurder som bor i Finland.
Bild: Kaarlo Kulmanen / Yle

Fjäskat för Erdoğan

Också i Sverige höjs kritiska röster mot den svenska regeringens agerande i förhållande till Turkiet under Natoprocessen. Den svensk-kurdiska samhällsdebattören och författaren Kurdo Baksi är besviken på den förra såväl som den nuvarande regeringen.

– Man har tagit avstånd från den kurdiska befrielsekampen i Syrien och man har hela tiden fjäskat för Erdoğan och flyttat fram Erdoğans positioner istället för att flytta fram mänskliga rättigheter och yttrandefriheten, säger Baksi per telefon.

En annan kritik Baksi riktar mot den svenska statsledningen är att man inte hållit en konsekvent linje mot Turkiet. Då en docka föreställande Erdoğan hängdes upp utanför Stadshuset i Stockholm var svenska ministrar snabba med att fördöma protesten och kallade den ”ett sabotage mot Sveriges Natoansökan”.

Men efter koranbränningen utanför Turkiets ambassad i Stockholm var reaktionen en annan från regeringen, då twittrade statsminister Ulf Kristersson att yttrandefrihet är en av grundprinciperna i en demokrati.

– Sverige har inte varit konsekvent när det gäller att stå upp för yttrandefriheten. Ibland har man stått upp för den, ibland har man inte gjort det. Det har gett Erdoğan manövreringsutrymme att angripa och fördöma Sverige och också kräva mer av Sverige.

Gashaw Bibani påminner om att Erdoğans agerande är ett spel för att försöka bli omvald i det turkiska presidentvalet i maj.

– Erdoğan behöver ett yttre hot för att vinna valet. Det här är inte första gången han gör det. År 2017 när det var val förra gången spelade han ett liknande spel med Tyskland och satte press på Tyskland. Efter det har kurdernas situation i Tyskland blivit väldigt obehaglig. Kurderna kan inte protestera på samma sätt som tidigare och folk har blivit rädda. Jag tycker att vi nu gör samma misstag som Tyskland gjorde.

Kurdo Baksi
Bildtext – Man kan inte den ena dagen säga vi förstår er till Turkiet, och nästa dag säga att Sverige har yttrandefrihet. En mer konsekvent linje och mer bestämdhet mot Erdoğan – det har vi saknat från svenskt håll, säger Kurdo Baksi.
Bild: Cato Lein, SVT

Oro bland kurderna

Den största oron bland svenska kurder är att Sverige nu terrorstämplar kurdiska organisationer och därmed också terrorstämplar kurdfrågan, berättar Baksi. Enligt honom finns det en utbredd oro bland Sveriges drygt 100 000 kurder.

– Det finns många svenska kurder som saknar svenskt medborgarskap och därför är oroliga för att de ska utlämnas till Turkiet. För Erdoğan kräver hela tiden att olika personer ska utlämnas. Då ringer hundratals kurder till mig och frågar om de står med på listan.

– Det finns en enorm oro att Sverige slutar vara en humanistisk makt som stöder kurderna. Många är oroliga ifall de kommer få behålla sina jobb och om de kan hyra en föreningslokal. Man är också orolig för att barn ska bli illa behandlade i skolan. Då statsminister Olof Palme mördades var det väldigt jobbigt att vara kurd i Sverige och jag som var 20-åring då minns det. Tankarna blir väldigt mörka, säger Baksi.

I Finland finns det också en oro bland kurderna.

– Kurdernas sociopolitiska ställning blir hela tiden bara sämre. Turkiet har i åratal försökt tysta kurder, sprida desinformation och propaganda om kurder och anklagat kurder för terrorism. Det påverkar oss alla, speciellt i Finland och Sverige där man under Natodiskussionen delvis skyllt på kurderna för allt som gått fel. Det är skrämmande, säger Gashaw Bibani.

– Hur kan ett annat land få ha så stor påverkan på hur vi tolkar våra lagar? Nu pratar vi om terrorism i samma mening som vi pratar om kurder. Det har lett till att vi hamnat i en situation där kurder inte har de rättigheter som de hade förut att protestera. Jag har varit i Finland i nästan 30 år och jag deltog i min första protest som 14-åring. Ingen sa någonting då. Det var ingen stor grej och man fick protestera.