Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tero Seppälä darrade av trötthet när det var dags för distansloppets sista skytte – då försvann drömplaceringen: ”Kunde inte ha gjort det bättre”

Uppdaterad 14.02.2023 19:16.
Programmet är inte längre tillgängligt

Tero Seppälä kunde ha fått till ett kanonresultat i distansloppet i Oberhof. Men i sista stående gjorde tröttheten sitt – i ett lopp där till och med VM-kungen Johannes Thingnes Bø hann leva farligt.

Finlands bästa placering i skidskytte-VM i Oberhof stod på spel då Tero Seppälä ställde sig på skjutmattan för sitt sista stående skytte i tisdagens distanslopp.

Seppälä hade gjort ett starkt lopp och hade bara en bom i bakfickan inför avslutningen. Men föret i soliga Oberhof var tungt – och Seppälä var trött.

Det blev två bom och en slutplacering som 18:e för finländaren.

– Jag hade häng på en plats bland de sex bästa inför sista skyttet. Det var inget som killarna vid spåret ropade åt mig, men jag visste det själv, så bra hade åkningen känts, säger Seppälä till Yle.

– Det fanns bra ingredienser i dagens lopp och det här var betydligt bättre än sprinten.

Tungt före

Seppälä har den här säsongen filat på sin skjutställning i stående. Men efter bedrövligt skytte och en 47:e plats i sprinten bytte han tillbaka till sina gamla skjutvanor – och steg till 24:e i jaktstarten.

– Nu känns skyttet betydligt bättre, fortsätter finländaren efter att åter ha litat på gamla metoder.

– Men föret var otroligt tungt. Jag blev riktigt trött mot slutet och det gick inte att göra det bättre än så där på sista stående. Man börjar darra och då väger vapnet mer.

Till den vinnande VM-kungen Johannes Thingnes Bø förlorade finländaren närstan fyra och en halv minut.

Det var i dagens distanslopp som den stora norska dominanten eventuellt skulle kunna fällas från sin tron. Och så såg det ut att bli.

VM-dominanten gick inte att stoppa

Bø kostade på sig att bomma ett par skott och då var utmanarna plötsligt inbjudna till guldstriden. Det blev landsmannen Sturla Holm Lægreid som hamnade i blickfånget.

Han sköt prickfritt på de tre första skyttena – men bommade sitt allra sista skott. Då fick Bø fira sitt fjärde guld i Oberhof, med hela en minut och tio sekunders marginal till Lægreid.

Johannes Thingnes Bö rättar sina skidglasögon.
Bildtext Johannes Thingnes Bø vinner allt som går att vinna för tillfället.
Bild: IMAGO/Jacob Schröter/ All Over Press

Bø har samtidigt tagit hem de nio senaste individuella loppen han tävlat i. Det har ingen lyckats med tidigare.

– Det ska inte vara möjligt att vinna nio lopp på raken. Men det säger samtidigt lite om vilket flow jag är inne i, funderar Bø för NRK.

Svensken Sebastian Samuelsson ledde loppet halvvägs, men bommade ett skott på tredje och fick sikta in sig på silverkampen. Den blev en sekundstrid, som Samuelsson förlorade med fyra tiondelars marginal till Lægreid.

Bronset var svenskens andra i mästerskapet och samtidigt ytterligare ett skönt svar till kritikerna som reagerade på hans mardrömspremiär.

– På slutet har jag fått många mejl efter varje lopp om att jag borde gå skyttekurs, nu visade jag alla kritiker. Två medaljer på VM, så många individuella medaljer har jag aldrig tagit på ett mästerskap tidigare, konstaterar Samuelsson för SVT.

Av de andra finländarna var Olli Hiidensalo 30:e efter tre bom. Tuomas Harjula slutade 40:e och Jaakko Ranta 50:e.

VM i skidskytte, distans, herrar

1) Johannes Thingnes Bø NOR 49.57,5 (2)
2) Sturla Holm Lægreid NOR +1.10,7 (1)
3) Sebastian Samuelsson SWE +1.11,1 (1)
4) Quentin Fillon Maillet FRA +1.31,9 (1)
5) Benedikt Doll GER +2.09,6 (1)

18) Tero Seppälä FIN +4.29,1 (3)
31) Olli Hiidensalo FIN +5.49,2 (3)
41) Tuomas Harjula FIN +6.42,0 (2)
52) Jaakko Ranta FIN +7.38,4 (3)

Diskussion om artikeln