Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Österbottens välfärdsområde räknade fel – flera kommuner får tilläggsnota

Uppdaterad 15.02.2023 21:23.
Ingången till en stor byggnad i flera våningar.
Bildtext Utgifterna blev större än budgeterat under fjolåret för Österbottens välfärdsområde. Det här drabbar åtta kommuner. Arkivbild.
Bild: Anna Wikman / Yle

Österbottens välfärdsområde har räknat fel och behöver nu mer pengar av åtta medlemskommuner. Det hela handlar om att fler behövde social- och hälsovårdstjänster än man hade uppskattat under fjolåret.

Den sista september var ekonomin för Österbottens välfärdsområde ännu i balans, enligt mellanbokslutet. Men de sista månaderna hände något och kommunandelarna överskreds med fyra procent jämfört med vad som var budgeterat.

Fem kommuner höll budgeten: Kaskö, Närpes, Korsnäs, Nykarleby och Pedersöre. Men för de övriga åtta väntar en tilläggsnota, de är: Kristinestad, Malax, Korsholm, Vasa, Laihela, Vörå, Jakobstad och Larsmo. Kronoby är inte med i det här sammanhanget eftersom de först från och med i år är med i Österbottens välfärdsområde.

Orsakerna till att budgeten överskreds är många. I slutet av året fick välfärdsområdet flera stora räkningar vilket ledde till att utgifterna i november och december blev drygt tre gånger större än beräknat. I och med att räkningarna var oväntade kunde man inte heller ha förutspått situationen, står att läsa i ett meddelande på välfärdsområdets webbplats.

Bland orsakerna till de höjda kostnaderna finns också att fler behövde tjänster inom serviceområdet för funktionsvariationer och inom området för äldre. Personalbristen påverkade också och välfärdsområdet tvingades att köpa in mer tjänster utifrån än planerat.

Ahlberg: ”Hårresande siffror”

För Korsholms del handlar det om fem miljoner euro som ska betalas. Kommundirektör Rurik Ahlberg är upprörd.

– Det handlar om förbluffande summor. Man har aldrig sett tidigare att kostnader kan stiga på det här sättet.

Enligt Ahlberg har det gått snett över hela linjen. Det enda verksamhetsområdet som håller sig inom budgeten är specialsjukvården.

– Det ser ut som att man inte har haft någon budgetuppföljning överhuvudtaget. Det är helt självklart att behovet inte har vuxit så här mycket, utan det handlar om att man har misslyckats totalt i fråga om kostnadsuppföljning.

Varifrån ska kommunen få de här pengarna?

– Svaret är ju väldigt enkelt, det är skattebetalarna. Det som vi hoppas är att det är något som är fel i beräkningarna, för det här är hårresande siffror.

Ahlberg har kallat till ett möte med de berörda parterna för att försöka reda ut saken. Mötet kommer att hållas under torsdagen.

Fakturor väntas denna vecka eller nästa

Fjolåret var första verksamhetsåret för Österbottens välfärdsområde, vilket betyder att det var det första året som kommunerna inte hade hand om sina social- och hälsovårdstjänster. Det gjorde att det inte fanns några jämförelsessiffror att tillgå när budgeten gjordes upp.

Enligt välfärdsområdet uppstod det många livliga diskussioner när man skulle hitta den lämpliga nivån per kommun i samband med budgetarbetet. Att man nu behöver mer pengar av åtta kommuner visar enligt välfärdsområdet att uppskattningen slog fel.

– Vi kommer att gå igenom siffrorna med samkommunens alla medlemskommuner för att alla ska få en klar bild av vad vi fakturerar för och varför, säger ekonomidirektör Lena Nystrand i ett meddelande som publicerats på Österbottens välfärdsområdes webbplats.

De slutgiltiga fakturorna skickas ut till kommunerna den här veckan eller nästa vecka.

Yle Österbotten har försökt nå Lena Nystrand.

15.2 kl 8.55 Artikeln uppdaterad med anledning av att Närpes fanns felaktigt med i listan över kommuner som får tilläggsfaktura, Närpes hade i misstag åkt in på den listan och tagit Vörås plats.

15.2 kl 21.25 Artikeln är uppdaterad med Rurik Ahlbergs kommentarer.

Diskussion om artikeln