Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

AKT förkastade medlingsbud – första strejkerna inleds vid midnatt

Uppdaterad 14.02.2023 20:45.

Bil- och transportbranschens arbetarförbund AKT har förkastat det medlingsbud som förlikningsman Leo Suomaa kom med tidigare under tisdagskvällen.

Enligt ordförande för AKT, Ismo Kokko, var förslaget otillräckligt gällande både löneförhöjningar och övrig utformning.

Det här innebär att de strejker som AKT utlyst inleds i morgon. AKT varslade på tisdagen också om nya strejker från och med första mars. Bland annat ska förbundets medlemmar inom busstrafiken strejka 1–10.3 om inget avtal nås före det.

Arbetsgivarsidan skulle ha godkänt förslaget.

Notisen uppdaterades kl. 20.45 med uppgiften om att AKT också varslar om nya strejker.

Inrikes

Utmarsch vid alla teatrar i början av oktober

Fackförbundet för teater och media Finland (Teme) ordnar en utmarsch vid alla teatrar i Finland torsdagen den 5 oktober klockan 13, uppger fackförbundet i ett pressmeddelande.

Med utmarschen protesterar man mot regeringens planerade nedskärningar.

Enligt fackförbundet har man hittills i offentligheten rätt lite diskuterat nedskärnignarnas inverkan på arbetstagarnas försörjning inom konst- och kulturbranschen och på hela branschens livskraft.

Enligt Karoliina Huovila som är verksamhetsledare vid Fackförbundet för teater och media Finland är konst- och kulturbranschen ändå i skottlinjen för nedskärningarna.

”Det görs mycket snuttjobb inom konst- och kulturbranschen, så nedskärningar i till exempel inkomstrelaterat utkomstskydd för arbetslösa orsakar stora inkomstbortfall för konstnärerna”, säger Huovila i pressmeddelandet.

Källa: Pressmeddelande

Döda minkar i traktorskopa.

Fågelinfluensa på minkfarm i Norra Österbotten

Samtliga djur på gården ska avlivas.

Daghem i Grankulla har saknat giltigt bygglov i flera år

Det privata gruppfamiljedaghemmet Ekebo i Grankulla saknar bygglov för sina lokaler. Det löpte ut redan 2019.

2014 beviljades föreningen som driver daghemmet tillfällig ändring av byggnadens användningsändamål för fem år. Grankulla stad upptäckte i maj 2023 att daghemmet saknar giltigt bygglov.

Föreningen hyr lokalerna av FBK och föreningens styrelseordförande svarar staden att FBK under september månad har skickat in en ansökan om nytt bygglov som ska behandlas i byggnadsnämnden inom kort.

Föreningen vill fortsätta med sin verksamhet, som nu innefattar 11 barn, i lokalen. Daghemmet ska ha giltigt bygglov före nyår.