Hoppa till huvudinnehåll

Politik

HS-mätning: Sannfinländarna klar favorit bland förstagångsväljare

Riikka Purra talar.
Bildtext Riikka Purras parti Sannfinländarna är överväldigande favorit i en ny mätning som riktats till förstagångsväljare.
Bild: Benjamin Suomela / Yle

De som ska rösta för första gången i vårens riksdagsval har en tydlig favorit: Sannfinländarna. Partiet har ett stöd på närmare 30 procent i en mätning av tidningen Helsingin Sanomat.

Hela 28 procent av de förstagångsväljare som Helsingin Sanomat talat med säger att de skulle rösta på Sannfinländarna om valet hölls nu. På andra plats, betydligt mycket efter, kommer Socialdemokraterna med ett stöd på 13 procent.

Tidningen frågade forskaren Aino Tiihonen om det kan betyda att Sannfinländarna i framtiden är det största partiet med lika stor marginal.

”Jag skulle inte dra sådana slutsatser av det här”, säger Tiihonen till HS.

Hon motiverar det med att drygt 18–22-åringar fortfarande är i en livssituation där värderingarna och attityderna håller på att utformas. Många av dem är studerande som ännu inte har stor erfarenhet av exempelvis yrkeslivet.

Tabell över partistöd bland förstagångsväljare.
Bildtext Så här fördelar sig förstagångsväljarnas åsikter i HS-mätningen.
Bild: Yle / Märta Nummenmaa

Populistpartier pop bland unga

Aino Tiihonen säger också att det är svårt att förutse framtiden eftersom vi inte längre är lika partilojala. Hon säger ändå att det inte är överraskande att Sannfinländarna är störst i den här mätningen eftersom populistpartier är pop bland unga.

Tiihonen säger däremot att det är exceptionellt att ett parti får ett så här stort stöd.

Andra favoriter bland unga har tidigare varit De Gröna och Samlingspartiet, säger Tiihonen och det syns också i HS-mätningen eftersom följande partier på listan är just de två partierna:

11 procent av förstagångsväljarna säger att de skulle rösta på De Gröna, 9 på Samlingspartiet. Därefter kommer Centern (7 procent) och Vänsterförbundet (6 procent).

Aino Tiihonen tittar in i kameran.
Bildtext Statsvetaren Aino Tiihonen säger att resultatet inte betyder att Sannfinländarna kommer ha så här stort stöd i framtiden. Unga väljare utformar fortfarande sina värderingar.
Bild: Marjut Suomi / Yle

Kristdemokraterna, Svenska folkpartiet och Rörelse Nu har alla ett stöd på en procent.

16 procent av de 624 som deltog i undersökningen var osäkra, 5 procent ville inte säga och 3 procent svarade att de inte kommer rösta.

Tidningens undersökning utfördes av Kantar och har en ganska stor felmarginal: 3,9 procent åt båda hållen.

Jämnt mellan partierna inför valet

Resultatet i den här mätningen skiljer sig betydligt från de senaste partimätningarna där Samlingspartiet varit i topp de senaste månaderna.

Det har ändå varit mycket jämnt mellan Samlingspartiet, Sannfinländarna och Socialdemokraterna i de senaste mätningarna.

I exempelvis HS senaste mätning fick Samlingspartiet ett stöd på 22,8 procent, Sannfinländarna 19,1 och SDP 18,5. Övriga partier har ett stöd på under 10 procent per man.

I Yles senaste mätning var också Samlingspartiet störst med 21,6 procent, SDP tvåa 19,1 och Sannfinländarna 18,4. De Gröna och Centern fick ett stöd på drygt 10 procent per man.