Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Estland klarar inte av den stora mängden ukrainska flyktingar – ukrainare flyttas till Finland

Ukrainska flyktingar på en tågstation.
Bildtext Finland hjälper grannlandet Estland med den stora mängden ukrainska flyktingar. Frivilliga ukrainare erbjuds flytta till Finland.
Bild: EPA-EFE

Den estniska migrationsmyndigheten är överbelastad på grund av den stora mängden ukrainska flyktingar. Finland erbjuder ukrainare i Estland möjligheten att komma hit i stället.

Ukrainarna som anlänt till Estland är för många i förhållande till landets storlek, vilket bidragit till ett överbelastat mottagningssystem.

Migrationsverket här hemma har därför sträckt ut en hjälpande hand och meddelat att Finland hjälper till och kan ta emot upp till 100 ukrainska flyktingar från Estland per vecka.

Det finsk-estniska samarbetet har redan kickat i gång och den första gruppen ukrainska flyktingar kom till Finland från Estland på tisdagen, meddelar Migrationsverket.

Ingen tvingas flytta

Estniska och finska myndigheter pressar inte ukrainare i Estland att flytta. De får information om möjligheten att flytta till Finland och får själva välja om de vill göra det.

Var och en tar beslutet själv, konstaterar Migrationsverket. Det finsk-estniska samarbetet gäller tillsvidare.

Den grupp som nu kommit till Finland består av mindre än fem ukrainare. Migrationsverket tog emot dem i hamnen på tisdagen.

”Vi har mycket erfarenhet av att förflytta asylsökande från andra EU-länder, så vi har bra beredskap att ta emot ukrainare från Estland”, säger Camilla Rautala som ansvarar för förflyttningarna.

Rautala säger att det inte går att uppskatta hur många ukrainska flyktingar som kommer flytta från Estland till Finland.

”Hittills har Estland delat information om förflyttningarna i ett pilotprojekt, så det är omöjligt att säga hur stort intresse det här väcker bland ukrainare i fortsättningen”, säger Rautala.