Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Ekonomiska regioner vid sydkusten lockar företagare – Åbo- och Borgåregionen högt på listan

En stor hall med båtar som förvaras längs väggarna i hyllor i flera våningar.
Bildtext Företagarna fick svara på många frågor om hur deras behov beaktas i den egna ekonomiska regionen.
Bild: Tiina Gönroos / Yle

Som ny ekonomisk region i rankingen finns Borgåregionen, som genast placerade sig på en sjätte plats.

Seinäjokiregionen är återigen på första plats bland de ekonomiska regionerna i fråga om dragningskraften för företagsamhet i den kommunranking som Finlands Näringsliv EK offentliggjort.

Rangordningen grundar sig på företagens poängsättning av regionens dragningskraft baserat på bland annat hur smidigt det kommunala beslutsfattande är och hur företagarvänlig regionen är i fråga om tillstånd och byggande.

Andra saker som spelade en roll var hur olika beslut inverkar på företagens verksamhet, hur bra den egna regionens offentliga företagsservice (såsom finansiering och rådgivning) är, och om företagen har möjligheten att vara med om att producera kommunala tjänster.

Bekanta regioner på listan, men också nykomlingar

Raumoregionen behåller sin andra plats från den senaste listan för två år sedan, liksom Saloregionen som behåller sin tredje plats.

Tammerforsregionen har förbättrat sin dragningskraft rejält och finns nu på plats fyra på listan före femman Åbo ekonomiska region (Åbo, Sagu, Sankt Karins, Lundo, Rusko, Reso, Masku, Mynämäki, Nådendal, Nousis och Pemar).

Som ny ekonomisk region i rangordningen finns Borgå ekonomiska region (Borgå, Askola, Mörskom och Pukkila), som genast placerade sig på en sjätte plats.

Helsingforsregionen med Helsingfors, Esbo, Hyvinge, Träskända, Karkkila, Grankulla, Kervo, Kyrkslätt, Lojo, Mäntsälä, Nurmijärvi, Borgnäs, Sibbo, Sjundeå, Tusby, Vanda och Vichtis är på sjunde plats.

Karlebyregionen placerar sig på plats 12 och Vasaregionen på plats 13 i årets rankning.

Finlands Näringslivs kommunranking 2023
Ekonomisk regionPlacering 2023Placering 2021
Seinäjoki11
Raumo22
Salo33
Tammerfors48
Åbo54
Borgå6-
Helsingfors75
Lahtis811
Övre Savolax912
Jyväskylä106
Joensuu119
Karleby127
Vasa1310

Kommunrankingen görs vartannat år och baserar sig dels på statistik om regionernas ekonomi och företagsamhet, dels på en enkät som skickas ut till företag.

Den slutliga listan utgörs av de 25 ekonomiska regioner man får in flest svar.