Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Live: Kan de norska damerna och herrarna ta revansch?

Uppdaterad 15.02.2023 12:48.

USA fick fira på Norges bekostnad i tisdagens lagtävling i VM i alpint. I dag står de individuella partävlingarna på programmet med norrmän och norskor bland favoriterna.

Parallellstorslalom, damer och herrar, Méribel

Direkt i TV2 och på Yle Arenan kl. 12.45

Damer och herrar parallellstorslalom (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Kommentator på svenska: Kristian Karlsson

Håll koll på favoriterna:

I dag tävlar både damerna och herrarna i parallellstorslalom. En gren som återfinns på VM-programmet för andra gången. Om den finns med om två år i Saalbach-Hinterglemm är ännu oklart.

På tisdagskvällen avgjordes kvaltävlingarna där 16 damer och herrar tog sig vidare till dagens kamp om VM-medaljerna.

På damsidan ställde Norge upp med tre damer i kvalet och alla tog sig vidare. Thea Louise Stjernesund var snabbast och fick sällskap av Maria Therese Tviberg och Kristin Lysdahl som båda imponerade i kvalet som avgjordes Courchevel.

Dagens tävling avgörs i sin tur i Méribel där även den regerande världsmästaren Marta Bassino tillhör favoriterna tillsammans med Sara Hector.

På herrsidan var Rasmus Windingstad snabbast i kvalet och norrmannen kan mycket väl gå hela vägen och vinna Norges första VM-medalj den nykomponerade mästerskapsgrenen.

Även landsmannen Alexander Steen Olsen blir att räkna med efter imponerande åkning i tisdagens laglävling där Norge tog silver.

Se upp för utmanarna:

Bland damerna är polskan Maryna Gasienica-Daniel ute efter nationens första VM-medalj på damsidan. Storslalomspecialisten är på samma halva av slutspelsträdet som Thea Louise Stjernesund.

På den nedre halvan tillhör Schweiz Wendy Holdener till den grupp av åkare som har chansen att gå hela vägen.

På herrsidan kan vi se framemot flera häftiga dueller redan i den första omgången. Alexis Pinturault som redan kammat hem två VM-medaljer ställs mot Alexander Steen Olsen och vill göra livet surt för den unga norrmannen.

Även tysken Alexander Schmid, Belgiens Sam Maes och österrikaren Adrian Pertl kan mycket väl kämpa om medaljerna.

Följ med finländarna:

Varken Samu Torsti eller Erika Pykäläinen lyckades ta sig vidare från tisdagens kval. Pykäläinen var den långsammaste i hela fältet medan Samu Torsti slutade på en 28:e plats.

Båda två får ta nya tag senare under andra VM-veckan. Pykäläinen deltat i torsdagens storslalom och Torsti åker i samma gren på fredag.

Kommentatorns tips:

På damsidan litar jag på norskorna Stjernesund och Tviberg. I finalen besegrar Thea Louise Stjernesund Marta Bassino och bronset går till Sveriges Sara Hector.

Bland herrarna blir det en helnorsk final där Alexander Steen Olsen besegrar Rasmus Windingstad. I bronsmatchen mellan River Radamus och Alexander Schmid är det amerikanen Radamus som drar det längre strået.

Diskussion om artikeln