Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Småhusägare i Åbo kämpar med dyra, tidsbundna elavtal – Åbo Energi får kritik för oklara och höga straffavgifter

Skorstenen med fibonaccis tal, åbo energi.
Bildtext Åbo Energi får kritik för oklara straffavgifter.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Elpriserna har sjunkit en hel del efter årsskiftet, men i Åbo väcker tidsbundna elavtal fortfarande frustration bland tusentals småhusägare. Höga straffavgifter gör det svårt att byta till billigare elavtal.

Småhusföreningen i Åbo har redan i flera år förhandlat med Åbo Energi för att få fram förmånliga elavtal för sina medlemmar.

När Åbo Energi och Småhusföreningen skulle förhandla fram ett nytt avtal samtidigt som elpriserna sköt i höjden, landade priset på 27 cent per kilowattimme. Avtalet blev också tidsbundet i två år.

Sedan årsskiftet har elpriserna sjunkit igen, och det här har lett till att många småhusägare i Åbo vill säga upp det tidsbundna avtalet med Åbo Energi. Det här har ändå visat sig vara lättare sagt än gjort.

Tomi Viitanen, ordförande för egnahemsföreningen i Hammarbacken i Åbo, berättar att straffavgifterna som man måste betala för att säga upp avtalet har väckt frustration.

– Vi måste utreda vad det på riktigt kostar att ta sig ur avtalet, och när vi har fått ett officiellt svar från Åbo Energi kan vi föra saken vidare till den ansvariga myndigheten. Där får man sedan bestämma om det är rimligt att man måste betala en straffavgift som motsvarar elförbrukningen under de 1,5 åren som man har kvar av avtalet om man säger upp avtalet efter ett halvår, säger Viitanen.

Vasaramäen Omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Tomi Viitanen.
Bildtext Tomi Viitanen är inte nöjd med straffavgiften.
Bild: Ari Welling / Yle

Åbo Energi räknar ut avgiften enskilt för varje hushåll, och avgiften påverkas bland annat av hur mycket el kunden har använt och hur utvecklingen på elmarknaden ser ut den dagen som kontraktet sägs upp. Det här anser flera småhusägare att dessutom skapar osäkerhet.

Åbo Energis vd Timo Honkanen säger att straffavgiften är hög av en anledning. Det enda Åbo Energi vill ha är kompensation för den förlust som uppstår om en kund säger upp ett avtal.

– Samtidigt som kunden sluter ett tidsbundet avtal, så låser Åbo Energi priset på framtidens elmarknad. Det spelar ingen roll om priset sjunker i framtiden, eftersom vi redan på förhand har gått med på att betala det tidigare priset, säger Honkanen.

Åbo Energis vd Timo Honkanen.
Bildtext Timo Honkanen, vd för Åbo Energi.
Bild: Arttu Kuivanen / Yle

Om en kund vill säga upp ett tidsbundet elavtal innan kontraktstiden är slut, måste hen kompensera den förlust som det här innebär för elbolaget, säger Honkanen.

– Den el som vi har köpt för ett fast pris måste vi sälja tillbaka till framtidens elmarknad. Vi vill bara ha tillbaka förlusten som det här orsakar för oss om kunden säger upp avtalen, mer än så vill vi inte ha.

”Förhastat att skriva under det tidsbundna avtalet”

Ungefär 5 500 av småhusföreningens 8 000 medlemmar valde att skriva under det tidsbundna avtalet som hade förhandlats fram. Roger Nylund, som bor i ett egnahemshus på Satava i Åbo, var en av dem som fick erbjudandet, men valde att tacka nej. Han anser att många fattade ett förhastat beslut när de bestämde sig för att välja det tidsbundna avtalet.

– Man borde diskutera först och besluta sedan, men nu blev man tvungen att fatta beslut innan alla detaljer var klara. Alla visste att det gamla avtalet gick ut den sista oktober och alla bävade för vad som skulle komma. De värsta farhågorna besannades nog.

En man med grått hår och skägg tittar in i kameran. I bakgrunden finns en grön dörr med glasfönster.
Bildtext Roger Nylund har bott på Satava i tiotals år.
Bild: Maj Lundström / Yle

Roger Nylund valde själv ett timbaserat elpris istället för det tidsbundna avtalet, vilket inte heller var billigt till en början. Han har ändå senare haft möjlighet att byta till billigare avtal utan sanktioner. Han förstår frustrationen bland småhusägarna som har skrivit på det tidsbundna avtalet, men han förstår också varför Åbo Energi inte verkar vara villiga att böja sig efter småhusägarnas vilja.

– Det är ju ett avtal som gäller båda vägarna. Det är ett faktum att Åbo Energis uppgift bland annat är att få inkomster, och att man därför inte vill gå med på så hemskt mycket lägre priser eller annat som ökar förlusten.

Diskussion om artikeln