Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Utredningen av ockerhärvan i Närpes stampar på stället – Helsingforspolisen väntar på svar från utlandet

En kvinna med rosa jacka går på en gata i Närpes centrum.
Bildtext Det har gått drygt ett år sedan en omfattande ockerhärva nystades upp i Närpes. Än har fallet inte till sin helhet gått till åklagare. Arkivbild.
Bild: Yle/Juho Teir

Ockerhärvan som uppdagades i Närpes för ett år sedan har fortfarande inte gått till åtalsprövning. Tiotals vietnamesiska växthusarbetare misstänktes ha fallit offer för grovt ocker.

Eftersom fallet var så stort har polisen i Österbotten och Helsingfors delat upp arbetet mellan sig. Den del som granskats i Österbotten och gäller grovt ocker är klar och har gått till åklagare. Men Helsingforspolisen väntar ännu på uppgifter för utlandet för den del som handlar om människohandel.

- Det finns en obesvarad förfrågan som vi gjort till utlandet. Först när vi fått svar på det kan vi konsultera ärendet med åklagaren, säger Hannu Kortelainen på Helsingforspolisens avdelning för människohandel.

För ett år sedan häktade polisen ett vietnamesiskt företagarpar i Närpes misstänkta för grovt ocker. De var en del av en större utredning om ekonomiska brott som huvudsakligen hade ägt rum i Närpes mellan slutet av år 2017 och slutet av 2020.

Brottsrubriceringen fortfarande den samma

Tre personer med utländsk bakgrund är misstänkta för grovt ocker och det är också den delen av fallet som redan gått till åtalsprövning.

En växthusföretagare misstänks för grovt ocker och människohandel och den delen av förundersökningen är ännu under arbete.

Företagaren häktades i våras på sannolika skäl misstänkt för försök till människohandel och för grovt ocker. Han släpptes fri ett par veckor senare.

- Vi undersöker fortfarande fallet som grovt ocker och människohandel, säger Kortelainen.

Diskussion om artikeln