Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Barn tvingades jobba för massageföretag – polisen misstänker människohandel

Helsingforspolisen
Bildtext Helsingforspolisen har avslutat en utredning om misstänkt människohandel på en massagesalong.
Bild: Yle/ Christoffer Gröhn

Flera personer har lurats på löner och jobbat i månader med få lediga dagar, säger polisen. En del av offren har bott hos den misstänkta företagaren och betalat hyra för att sova på golvet.

Helsingforspolisen är nu färdig med en utredning om misstänkt människohandel på en massagesalong. Dessutom finns det misstankar om en handfull andra brott, som skatteflykt och otillåten användning av utländsk arbetskraft.

Massageföretagaren misstänks ha lurat två personer från sitt hemland att ta sig in i Finland olagligt med turistvisum.

Företagaren ska ha lovat dem en månadslön på 1 900 euro, men i verkligheten fick de bara en liten del av den summan. De jobbade på företaget i två månader. Arbetsdagarna var tio timmar långa och de hade bara två lediga dagar.

Flera andra anställda har också jobbat långa dagar för liten eller, i ett fall, ingen lön. Jobbet pågick i vissa fall i några veckor, i ett annat fall i tio månader.

Bland de målsägande finns också barn i åldern 11–14 år. Ett av barnen jobbade med kundtjänst, ett annat skötte om företagets tvätt i den misstänktas hem.

Enligt utredningsledaren, kriminalkommissarie Nils Majewski, har inget av barnen jobbat med själva massagen.

Fifflade med bokföringen

Företagaren misstänks ha manipulerat både bokföringen och tidsbokningssystemet. Bokföringen visar varken de anställdas löner eller kontantbetalning från kunderna.

En stor del av de anställdas löner är ännu obetalda.

Av de som jobbade i massageföretaget bodde flera hemma hos den misstänkta på madrasser på golvet. För det fick de betala 250 euro i månaden som hyra, som drogs av från lönen.

Ärendet har nu gått vidare till åtalsprövning.