Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hamnarna i Karleby och Kaskö står stilla: ”Inget rör på sig”

Man i svart rock sår i en hamn.
Bildtext Vd Torbjörn Witting hoppas att strejken blir kortvarig. I annat fall kan den drabba industrin hårt.
Bild: Jakob Lillas / Yle

Stuvarna inledde sin strejk på onsdag morgon, vilket påverkar bland annat Kaskö och Karleby hamnar. Hamndirektör Torbjörn Witting säger att Karleby hamn klarar sig, men han är orolig för hur exportindustrin påverkas.

På tisdag kväll blev det klart att stuvarna går i strejk efter att förhandlingarna strandade mellan Bil- och Transportbranschens Arbetarförbund, AKT, och arbetsgivarsidan för hamnverksamhet, Satamaoperaattorit.

En av de hamnar som påverkas är Karleby hamn där cirka 110 stuvare berörs av strejken. Vd Torbjörn Witting, berättar på onsdag morgon att det är mycket lugnt i hamnen.

– Inget rör på sig. Vi har fyra fartyg inne för tillfället. Vi har något enstaka fartyg på kommande och de som är klara kommer säkert att bege sig till nästa hamn, som antagligen inte är i Finland.

Har man förberett sig på något sätt inför strejken?

– Jo, behjälpligt har det förberetts. Det har setts till att våra industrier har råmaterial och kan hålla fabrikerna igång. Men det räcker så länge det räcker, sen är det slut, säger Witting.

Karleby hamn är en nationell hamn och servar, förutom Karlebys industri och handel, även en stor del av Mellersta Finland och en del av Norra Finland. Framför allt är det gruvindustrin som använder hamnen.

Witting är främst orolig för industrin ifall strejken blir långvarig.

– Hamnen i Karleby klarar sig nog, fast strejken blir förlängd. Men vår exportindustri, det är där som faran är i helheten, säger Witting.

Tre fartyg i Kaskö Hamn

Även i Kaskö Hamn står det stilla på onsdag morgon, berättar Kaskös hamndirektör Patrik Hellman.

– Vi har tre fartyg i hamnen. Ett lastades igår men fartyget beslöt att inte avgå eftersom följande hamn skulle vara Jakobstad. Fartyget beslöt att stanna i hamnen och vänta på hur läget utvecklar sig. Sen är det ett fartyg som ska till Holland och ett till England och de lastas inte, säger Hellman.

Hur stor påverkan har strejken för er?

– På kort sikt ingen betydelse. Men blir det en långvarig strejk är det klart att det har ekonomiska påverkningar för hamnen också.

Vad har du för förhoppningar gällande situationen?

– Jag hoppas att man går tillbaka till förhandlingsbordet och löser den här situationen, konstaterar Hellman.

Vid Kaskö hamn finns 50 stuvare, men alla av dem hör inte till AKT.