Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Försvarsminister Mikko Savola: Bättre att Finland och Sverige går med i Nato samtidigt

Det skulle vara bättre för alla Natoländer om Sverige och Finland går med i alliansen tillsammans, och inte ett land i taget, sa Finlands försvarsminister Mikko Savola på onsdagen.

– Det vore bättre för Finland, bättre för Sverige och även för Nato att vi båda blir medlemmar så snart som möjligt, sa Savola inför Natos försvarsministermöte i Bryssel.

– Det skulle vara bättre för planeringen. Vi har ett nära samarbete med Sverige som är vår närmaste partner.

I går sa Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg att det viktigaste är att länderna blir Natomedlemmar snabbt – viktigare än att Finland och Sverige blir medlemmar samtidigt.

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan signalerade nyligen att Turkiet kan gå med på att Finland går med i Nato före Sverige.

Finlands och Sveriges medlemsansökan har ratificerats av Natos alla medlemsländer, utom Ungern och Turkiet. Turkiet har krävt att båda länderna intar en hårdare linje mot Kurdistans arbetarparti (PKK).

Utrikes

Navalnyj-advokater tvingas sitta kvar i häkte

En rysk domstol har förlängt häktningstiden för tre advokater som tidigare har företrätt den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj.

Enligt domstolens beslut ska de tre Navalnyj-advokaterna hållas häktade åtminstone fram till mitten av mars.

Advokaterna Vadim Kobzev, Igor Sergunin och Alexei Lipster greps i oktober och anklagades för delaktighet i en extremistgrupp.

Enligt Navalnyjs allierade anklagas advokaterna för att de har förmedlat brev från Navalnyj till hans medarbetare.

Häktningen av dem ses som ytterligare ett sätt att isolera Navalnyj, som avtjänar ett 19 år långt fängelsestraff för extremism.

Källor: AP, TT, Yle

Två äldre anställda på en jord- och skogsmaskinsfabrik.

Estniska företagare oroliga: Ekonomin är i dramatiskt mycket sämre skick än prognoserna förutspår

Mycket tyder på att den pågående recessionen blir lång.