Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Förslag i Hangö: Bakgrundsmusik får spelas på låg volym på uteserveringar på helger

Uppdaterad 17.02.2023 07:05.
Magasinen i Östra hamnen i Hangö.
Bildtext Det är lugnt i Östra hamnen på vintern, men på somrarna kryllar det av folk i Hangö. Nu finns det regler för när musik får spelas på uteserveringar. Arkivbild.
Bild: Johanna Lindholm / Yle

Miljönämnden i Hangö ska på torsdag kväll (16.1) diskutera hur länge restauranger kan spela bakgrundsmusik på sina uteserveringar. Det här behövs så att de som bor i närheten får nattro.

I början av februari bestämde nämnden hur länge restauranger kan spela musik på uteserveringar i sommar. Nu kommer också förslag på hur länge det får höras lägre bakgrundsmusik på uteserveringarna.

Hangös miljövårdschef Ville Wahteristo kommer med förslag på hur länge bakgrundsmusik skulle kunna spelas på restaurangernas uteserveringar sommaren 2023. Det gör han efter att miljönämndens ordförande, Stephan Horn (SFP), påpekat att det behövs en komplettering vad gäller bakgrundsmusiken.

En trubadur är inte bakgrundsmusik

Bakgrundsmusik betyder musik som återges på låg ljudnivå och vars syfte är att bidra till stämningen på en restaurangs uteservering, står det i beredningstexten till miljönämndens möte på torsdag kväll.

En trubadur eller en DJ räknas inte som bakgrundsmusik. Bakgrundsmusikens ljudnivå ska vara så låg att musiken hörs mycket svagt tjugo meter från uteserveringen.

Två timmar bakgrundsmusik

Wahteristo föreslår att bakgrundsmusik får spelas från midnatt till klockan två på natten sommaren 2023. Bakgrundsmusiken skulle få spelas från fredag till lördag och lördag till söndag.

Det här motiverar miljövårdschefen med att bullret från uteserveringar förebyggs på det här sättet och man säkerställer att de som bor i närheten får tillräcklig nattro. Miljön blir också trivsammare så här.

När dessa riktlinjer efterföljs orsakar spelandet av bakgrundsmusik inte oskälig olägenhet i sin omgivning, står det i beredningstexten till miljönämndens möte den 16 februari.

Sommarens riktlinjer ska utvärderas

Det som nämnden beslöt i början av februari var att krögare kan ansöka om lov att spela musik på uteserveringar från klockan 12 till midnatt alla dagar i veckan förutom söndag. På söndagar ska musiken sluta klockan 20.

Uteserveringar på Strandgatan, Hamngatan och Granitsvängen i Östra hamnen får undantagsvis spela musik till klockan två på natten under midsommar-, Poker Run- och regattahelgerna.

I höst ska miljönämnden utvärdera hur riktlinjerna fungerade.

Miljönämnden godkände beredningens förslag på mötet på torsdagen (16.2).

Artikeln kompletterades 17.2 klockan 7.05 med miljönämndens beslut i ärendet.

Diskussion om artikeln