Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Här är de VM-aktuella finländarna i nordisk kombination och backhoppning – kombinerade damerna med i VM för första gången

Från 2023
Uppdaterad 15.02.2023 16:35.
Valmentaja Lasse Moilanen, Minja Korhonen, Alva Thors, Annamaija Oinas ja Anna Kerko kuvattuna Hiihtoliiton tiedotustilaisuudessa.
Bildtext Tränaren Lasse Moilanen tillsammans med Minja Korhonen, Alva Thors, Annamaija Oinas och Anna Kerko. Av dessa missar Oinas VM.
Bild: All Over Press

Finland sänder för första gången damer i nordisk kombination till VM. Grenen fanns med på VM-programmet redan för två år sedan, men då hade Finland inga deltagare.

Efter att ha missat den historiska första VM-tävlingen i damernas nordiska kombination i Oberstdorf skickar Finland hela tre damer till tävlingarna Planica. Med finns bland annat Vörå IF:s Alva Thors.

I det här skedet består Finlands herrtrupp i kombinerat av sex herrar, men förbundet meddelar att en av de sex kommer att stanna hemma som reserv. Vem det blir klarnar efter helgens FM-tävlingar i Kuopio.

Finlands trupp i backhoppning består av sex idrottare: två damer och fyra herrar. Det betyder att Finland inte kommer att ställa upp i damernas lagtävling, men det finns tillräckligt med idrottare i truppen för att kunna delta i mixed lagtävlingen.

Finlands VM-trupp, nordisk kombination, damer:

Anna Kerko
15 år, Helsingin Mäkihyppääjät / Vantaan Hiihtoseura
Meriter: 21:a i JVM 2023
Snabbanalys: Bara några veckor efter sin JVM-debut får Kerko debutera i senior-VM. Är med i VM efter att ha besegrat fem år äldre Annamaija Oinas i JVM i Whistler. Tävlar sannolikt endast i den individuella tävlingen i Planica.

Minja Korhonen
15 år, Siilinjärven Ponnistus
Meriter: 9:e i JVM 2023, 2 gånger 2:a i sommar-GP 2022
Snabbanalys: Siilinjärvitjejen är hemma från samma ort som Ilkka Herola. Skrällde i somras under sommar-GP:n, men har inte följt upp med lika imponerande resultat under sin första världscupsäsong. Kan på en bra dag kämpa om en topp-10-placering i den individuella tävlingen, och har en säker plats i Finlands kvartett i mixed lagtävlingen.

Alva Thors
17 år, Vörå IF
Meriter: 17:e i JVM 2023, 20:e i världscupdebuten i december 2022
Snabbanalys: I de få internationella tävlingar där Thors tävlat i vinter har hon oftast varit näst bästa finländska bakom Minja Korhonen. Är sannolikt aktuell för mixed lagtävlingen tillsammans med de givna Herola, Hirvonen och Korhonen. I VM-debuten vore en placering bland de 20 bästa i den individuella tävlingen vara prima för 17-åringen.

Finlands VM-trupp, nordisk kombination, herrar:

Ilkka Herola
27 år, Puijon Hiihtoseura
Meriter: VM-silver 2021, 11 gånger på prispallen i världscupen
Snabbanalys: Farten i skidspåret har inte varit lika övertygande som under tidigare säsonger, men backhoppningen har varit på en bra nivå. Normalprestationer i VM räcker garanterat till för topp-10-placeringar, men en fullträff kan resultera i en ny VM-medalj.

Eero Hirvonen
27 år, Jyväskylän Hiihtoseura
Meriter: två gånger 6:e på OS, 6 gånger på prispallen i världscupen
Snabbanalys: Hirvonens karriär har kantats av skadebekymmer, men den här säsongen har varit hans stabilaste på länge. Höjdpunkten i vinter en femte plats i världscupen. Har skrällpotential, men kämpar realistiskt om placeringar bland de tio bästa.

Waltteri Karhumaa
20 år, Ounasvaaran Hiihtoseura
Meriter: JVM-guld 2022 i lagtävlingen, tagit karriärens första världscupoäng i vinter
Snabbanalys: Karhumaa debuterar i VM-sammanhang. Bästa placeringen i världscupen en 28:e plats. I VM är en topp-30-placering lite enklare att nå i och med att toppnationerna har färre deltagare med i tävlingen.

Leevi Mutru
27 år, Lahden Hiihtoseura
Meriter: 10:e i VM 2019
Snabbanalys: Mutru är på väg tillbaka efter flera år av svåra teknikproblem och en svår krasch efter ett misslyckat hopp i backen i somras. Har tagit världscuppoäng i endast två tävlingar i vinter.

Arttu Mäkiaho
25 år, Kainuun Hiihtoseura
Meriter: Guld och silver i JVM 2017, en gång topp-10 i världscupen
Snabbanalys: Den tidigare juniorvärldsmästarens svåra teknikproblem i backen har lett till en negativ spiral i hans utveckling som kombinerad idrottare. Har inte tagit några världscuppoäng den här säsongen.

Otto Niittykoski
21 år, Ylistaron Kilpaveljet
Meriter: 30:e i VM 2021, 4:e i JVM 2021, tre gånger topp-30 i världscupen
Snabbanalys: Niittykoskis utveckling har stått och stampat i ett par år. Har tagit världscuppoäng i en tävling den här säsongen. Potential finns.

Ilkka Herola
Bildtext Herola är Finlands främsta medaljchans.
Bild: Tomi Mäkipää/All over press

Finlands VM-trupp, backhoppning, damer:

Julia Kykkänen
28 år, Helsingin Mäkihyppääjät
Meriter: 10:e i VM 2013, två gånger på prispallen i världscupen
Snabbanalys: Kykkänen ska delta i sitt åttonde VM, vilket betyder att hon varit med alla gånger som damerna varit med sedan mästerskapen Liberec 2009. Han i vinters världscuptävlingar oftast slutat på placeringar mellan 20:e och 30:e.

Jenny Rautionaho
26 år, Ounasvaaran Hiihtoseura
Meriter: en gång topp-10 i världscupen
Snabbanalys: I vinter har Rautionaho visat upp fler bra hopp än Kykkänen, och som bäst tagit en nionde plats i världscupen. Slog sig illa efter en krasch i Willingen i början av februari där hon visade upp grenade VM-form. Har inte tävlat sedan kraschen och den några dagar långa vistelsen på sjukhus.

Finlands VM-trupp, backhoppning, herrar:

Antti Aalto
27 år, Kiteen Urheilijat
Meriter: 12:e på OS 2022, fem gånger topp-10 i världscupen
Snabbanalys: Aalto imponerade under OS för ett år sedan, men har inte hållit samma nivå i vinter. Har ändå visat att han med lyckade hopp har kapacitet att kämpa om topp-20-placeringar den här gången också.

Niko Kytösaho
23 år, Paimion Urheilijat
Meriter: 26:a i VM 2021, 16:e plats i världscupen i Lake Placid i februari 2023
Snabbanalys: Har kämpat med sina tävlingsnerver hela säsongen. Karriärens bästa världscuppplacering i Lake Placid gjorde gott för självförtroendet precis inför stundande VM. Missade OS i fjol på grund av covid.

Eetu Nousiainen
25 år, Puijon Hiihtoseura
Meriter: 8:e i världscupen i Oberstdorf i mars 2022
Snabbanalys: Nousiainen är med i sitt tredje VM och siktar på sin första placering i topp-30. Har haft en ojämn karriär med ett par ordentliga formtoppar som gett fina resultat i världscupen. Den här vintern har formtopparna saknats tillsvidare och Nousiainen har blivit utan några världscuppoäng.

Vilho Palosaari
18 år, Kuusamon Erä-Veikot
Meriter: JVM-guld 2023, två gånger topp-30 i världscupen
Snabbanalys: Finlands första juniorvärldsmästare i backhoppning på många herrans år har stora förväntningar på sig för framtiden. Det här blir ändå Kuusamokillens första mästerskap på seniornivå – en så kallad se-och-lär-resa. Har redan nu kapacitet att utmana samtliga landslagskolleger i VM.