Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Sopkärlen kan svämma över på grund av strejken

En stor brun resväska i en hög med kartong och annat skräp.
Bildtext Ekopunkterna kan svämma över på många håll under strejkdagarna.
Bild: Yle/Lone Widestam

Sopkärlen kan bli överfyllda i västra Nyland under de närmaste dagarna. Det är strejken inom bil-och transportförbundet AKT som påverkar avfallstransporterna.

Strejken påverkar tömingen av både blandavfallskärl och förpackningsmaterial i västra Nyland. Speciellt de som bor i småhus kan drabbas.

Avfallshanteringsbolaget Rosk´n Roll meddelar att de i första hand strävar efter att tömma sopkärlen vid skolor, sjukhus och serviceboenden. Dessutom prioriterar de att tömma husbolagens sopkärl.

Under strejken kommer plast, kartong och metall överhuvudtaget inte att transporteras i västra Nyland. Det här innebär att ekopunkterna kan svämma över.

Ingen bioavfallstömning

Bioavfallet kommer inte att tömmas i Askola, Borgnäs, Borgå, Lovisa och Sibbo i östra Nyland och till vissa delar inte heller i Hangö, Raseborg, Sjundeå och Ingå i västra Nyland.

Rosk´n roll uppmanar dem som bor i enfamiljshus att lagra avfallet tätt packat i förrådet om det inte ryms i det egna sopkärlet. Om det krävs kan man lägga rimliga mängder bioavfall i blandavfallskärlet.

Om tömningen uteblir är det tillåtet att vid följande tömning placera en extra sopsäck intill avfallskärlet utan att det kostar extra.

Avfallsstationer öppna

Avfallsstationerna kommer att vara öppna. Det är gratis att föra förpackningsavfall såsom plast, metall och kartong till avfallsstationerna. Däremot kostar det att föra blandavfall till avfallsstationerna.

De kunder som har gett sitt mobiltelefonnummer till Rosk´n roll kommer att få meddelanden om tömningar som ställs in eller försenas.

Strejken pågår enligt nuvarande uppgifter till och med den 21 februari. När strejken slutar kommer det att ta en tid innan Rosk´n Roll hinner tömma alla sopkärl som har blivit otömda.

Källa: Pressmeddelande från avfallshanteringsbolaget Rosk´n Roll 15.2.2023.

Diskussion om artikeln