”Tröskeln att köpa preventivmedel är hög, och många använder dem inte” – nu öppnar Helsingfors gratis walk-in-sexualrådgivning för unga under 25 år
Helsingfors har öppnat en walk-in-sexualrådgivning i Fiskehamnen för unga under 25. Staden delar också ut gratis preventivmedel. Pengarna sparas in då det blir färre aborter, säger staden.
– Det vanligaste ärendet är att man behöver en remiss för könssjukdomsprover, eller att pillren håller på att ta slut, säger hälsovårdare och sexualrådgivare Gillan Suvisaari.
Suvisaari jourar på stadens nya walk-in-sexualrådgivning i Fiskehamnen dit alla under 25 är välkomna.
– Vi har mottagning morgon, eftermiddag och kväll, så det är lätt att komma hit om man inte har tid att gå till hälsovårdaren under skoldagen. Därtill finns det många unga som inte studerar.
Helsingfors har redan i ett års tid delat ut gratis p-piller och p-ring till unga under 25. Nu blir alternativen fler, så att intresserade också kan få spiraler, implantat och kondomer gratis, ända tills de fyller 25.
Walk-in-rådgivningen har öppet 16-19 måndagar och tisdagar i Fiskehamnen, och i Nordsjö på torsdagar kl. 13-15 och fredagar 8-11.
”Många unga använder inte preventivmedel”
Projektledare Pirjo Nissinen-Turunen säger att projektet med gratis preventivmedel har varit en succé.
– De unga har varit nöjda. P-pillren är en stor kostnad för unga. Alla har inte råd att skaffa piller.
Enligt Cecilia Huhtala, Finlands svenska skolungdomsförbunds ordförande, är det ganska hög tröskel att köpa preventivmedel.
– Man hör om många unga som inte använder preventivmedel.
Ett liknande projekt i Vanda hade också genast positiva effekter på de ungas hälsa.
– Antalet aborter minskade. Projektpengarna sparas in genom att det blir färre aborter och färre könssjukdomar som behöver behandlas. Då aborterna blir färre drabbas färre av åtgärdens negativa psykiska efterverkningar, säger Nissinen-Turunen.
– Det är bra, preventivmedel är någonting alla ska ha tillgång till. Det är bra att också de som inte studerar får gratis preventivmedel, säger Huhtala från FSS.
Internet odlar falska fakta
Hålsovårdare och sexualrådgivare Gillan Suvisaari säger att de unga vet en del om sexualhälsa.
– Olika faktorer påverkar. Vad har man pratat om i skolan, har man lyssnat? Hur pratar man om sexuell hälsa där hemma?
Många unga får också en stor del av sin kunskap om sex från internet.
– På nätet finns också mycket information som inte stämmer. Ibland kommer det frågor om myter kring preventivmedel, säger Suvisaari.
Vi snackar också frågor som gäller identitet, det kan man komma hit och diskutera
Gillan Suvisaari på walk-in-sexualrådgivningen
Huhtala från FSS säger att internet kan vara en dålig källa för information om sex.
– Vi unga försöker tänka kritiskt, men det påverkar en ändå. Man ser perfekta kroppar på Instagram och Tiktok, vilket påverkar. All information man får där är inte heller korrekt. Det finns inte alltid information om alla olika preventivmedel och deras positiva och negativa effekter.
Hon tycker också att den undervisning om sexualhälsa som finns i läroplanerna inte räcker till.
– Jag tror att en walk-in-sexualrådgivning behövs. Bra att det öppnas upp ställen där man med låg tröskel kan prata och fråga frågor.
Suvisaari välkomnar även dem som inte har sex och inte är intresserade av det till Fiskehamnens walk-in-rådgivning.
– Vi snackar också frågor som gäller identitet, det kan man komma hit och diskutera.