Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Skottlands försteminister avgår – Nicola Sturgeon vill att någon med mera energi leder landet till självständighet

Skottlands försteminister Nicola Sturgeon meddelar om sin avgång - Spela upp på Arenan

Under onsdagsförmiddagen började ryktet florera. Skottlands högsta politiska ledare, Nicola Sturgeon, väljer att avgå efter en rekordlång sejour på posten. Under dagen bekräftade Sturgeon ryktet, hon orkar helt enkelt inte längre ge jobbet sitt allt.

När en hastigt sammankallad presskonferens utlystes i den skotska huvudstaden Edinburgh började datorer och telefoner gå heta. Rundradiobolaget BBC hade fått nys om att försteminister Nicola Sturgeon skulle anmäla att hon avgår.

Nick Eardly från BBC:s politiska redaktion ska ha hört från en källa nära Sturgeon att hon helt enkelt ”har fått nog”.

När presskonferensen inleddes var Sturgeon inte riktigt lika brysk i sina ord, men hon bekräftade att hon tänker avgå. Hon meddelade att hon inte längre har kraft att ge jobbet sitt allt.

Exakt när hon lämnar jobbet är ännu oklart, det avgörs först när hennes parti, Skotska nationalistpartiet SNP, har utsett en ny ledare.

”Jag kan inte jobba om jag inte kan ge 100 procent”

Sturgeon nämner flera orsaker till att hon väljer att avgå. Covidkrisen ska ha tagit på krafterna, liksom även en allt mer polariserad politisk diskussion.

Hon vill också undvika en hycklarstämpel genom att avgå i tid. Hon har nämligen haft en klar och tydlig åsikt om att makten inte ska centraliseras till en och samma person i alltför lång tid, och hon ämnar följa sitt eget råd.

Under presskonferensen påpekade Sturgeon också att när hon har suttit på makten för länge, så blir också åsikterna om henne allt mer skrivna i sten och kan inte ruckas. Det påverkar förhandlingar om till synes okontroversiella ärenden, som plötsligt tar skruv och diskussionerna går på högvarv.

Men det som Sturgeon nämner gång på gång är förmågan att jobba till 100 procent, eller den avtagande förmågan till det.

– Jag kunde jobba någon månad till. Vem vet, kanske till och med sex månader eller ett år? Men jag vet att jag skulle ha mindre och mindre energi att ge jobbet. Jag kan inte jobba om jag inte kan ge 100 procent, och landet förtjänar inget mindre, säger Sturgeon.

Tror att Skottland mycket snart blir självständigt

Tiden på den politiska toppen går mot ett vemodigt slut, men Sturgeon är inte klar med sitt livsverk. Hon stannar i politiken och i det skotska parlamentet också efter sin sorti från försteministerposten.

Det finns en fråga hon fortfarande brinner för så pass mycket att hon tänker fortsätta kämpa för den. Den skotska självständigheten.

– Jag anser att jag har lett det här landet närmare självständighet, jag tror att vi är nära målsnöret nu, säger Sturgeon.

Nicola Sturgeon dricker vatten ur ett glas.
Bildtext En snabb klunk vatten innan slutspurten som försteminister inleds.
Bild: Stuart Wallace/Shutterstock/All Over Press

För att Sturgeons dröm ska gå i uppfyllelse krävs massvis med jobb av hennes efterträdare, framförallt med att övertyga parlamentet i London om att skotsk självständighet är att föredra.

– Jag är rätt säker på att min efterträdare, vem han eller hon än må vara, kommer att leda in Skottland i självständighet. Jag kommer att stödja honom eller henne under varje steg på den vägen.

Medelinsamling och transfrågor fick opinionssiffrorna att dala

Nicola Sturgeon har varit Skottlands försteminister sedan november 2014, alltså över åtta år. Det är längre än någon annan har lyckats hålla sig kvar på posten sedan den infördes år 1999, och hon kunde dessutom ha fått fortsätta.

Det har funnits stunder då Sturgeon har haft en lite vacklande pall, men hon har lyckats hålla sig upprätt genom alla dessa år.

Hennes parti, Skotska nationalistpartiet SNP, har bland annat skakats av en medelinsamling som är under polisutredning. Pengar ska ha samlats in för en självständighetskampanj, men enligt misstankarna använde SNP pengarna till annat i stället. Det är också oklart om allt har gått rätt till när vissa personer, bland andra Nicola Sturgeons make, har fört pengar till medelinsamlingen.

En annan diskussion som har påverkat opinionssiffrorna negativt är när en transperson dömdes för övergrepp mot två kvinnor. Vid tiden för brotten var personen en man, men när domen föll uppgav personen att hon är en kvinna. Då uppstod en politisk debatt, med Sturgeon i skottgluggen, om personen i fråga borde avtjäna sitt straff i ett fängelse för kvinnor eller män.

Källor: BBC, The Herald