Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Skrev du på ett elavtal då priset var som dyrast? Det här är konsumentverkets råd till dig

En studerandes bostad med en spis i förgrunden och ett fönster och ett skrivbord i bakgrunden.
Bildtext I många hem har man blivit överraskade då elprisen i allmänhet sjunker, men man själv har ingått ett olägligt visstidsavtal. Arkivbild.
Bild: Esa Syväkuru / Yle

Priser på el sjunker, men alla som skrev på ett tidsbundet avtal då elpriset var som dyrast har fortfarande höga räkningar. Att betala ersättning till elbolaget kan vara det enklaste sättet att bryta ett dyrt avtal, säger konsumentverkets expert.

Ledande sakkunnig Jukka Kaakkola från Konkurrens- och konsumentverket uppskattar att antalet konsumenter som slutit visstids elavtal i slutet av förra året är stort. Enligt honom kan tiotusentals hushåll ha ingått ett elavtal som är betydligt dyrare än det rörliga elpriset som nu är lågt.

– Marknadspriserna har kommit ner ganska kraftigt under de senaste månaderna och det är sannolikt att priserna på visstidsavtal går ner under det här året. Problemet är de avtal som slöts förra hösten och som var väldigt dyra, säger Jukka Kaakkola.

Elprischocken blåste bort – är energikrisen över nu?

15:36

Grunden för visstidsavtalen är att man under hela perioden följer det pris som stiftats då avtalet ingåtts.

– Hittills har vi fått in några enstaka frågor om detta, jag tror att de flesta konsumenterna ännu inte har insett problemet fullständigt, säger Kaakkola.

Utväg: betala ersättning till elbolaget

Kunderna kan enligt Jukka Kaakkola försöka lösa läget genom att kontakta elbolagen.

– Man kan be om utjämning av priset. Ett alternativ är också att konsumenten betalar något slags avtalsenlig påföljd till elbolaget så att kunden kan frånträda avtalet som har blivit oskäligt för konsumenten, säger Kaakkola.

De dyra, tidsbundna avtalen har redan väckt en del motreaktioner hos en del kunder exempelvis i Åbo, och betalning av ersättning till bolaget som eventuell lösning har varit på tapeten.

Konsumentverket avvaktar med ingrepp

Konkurrens- och konsumentverket har i dagens läge inte redskap att ingripa på visstidsavtal.

– Vi har ingen paragraf som vi direkt kan ta till. I lagen nämns utjämning, men det är oklart om man kan använda den i det här fallet, säger Kaakkola.

Enligt Jukka Kaakkola följer man på konkurrens- och konsumentverket med läget hur läget utvecklas och reagerar vid behov.

– Det är beklagligt att elbolagen håller fast vid de här avtalen. Kanske det inte är etiskt då marknadspriserna har gått kraftigt nedåt och många konsumenter nu har problem med dessa dyra avtal. Kanske elbolagen kunde tänka på några åtgärder där de kunde hjälpa konsumenter i situationen, säger Kaakkola.