Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Barnbarnen är livets goda efterrätt – eller hur ser du på saken?

mor/farföräldrar går tillsammans med två barn på en sandväg
Bildtext Vilka tankar och känslor väcker det hos dig att ha barnbarn?

Många känner att barnbarnen gör livet mycket rikare och att man gärna är med i barnbarnens vardag. Andra vill allra helst ägna sig åt allt de inte hann med då de var i arbetslivet.

Vill du gärna hjälpa till med att skjutsa barnbarnen till hobbyer, ta hand om dem över veckoslutet? Har du kanske rentav flyttat närmare barnbarnen för att kunna vara mer med dem?

Eller föredrar du lugna morgnar med dagens tidning och kaffe, några månader på Solkusten och att inte ha några som helst tidtabeller efter 40, kanske 50 år i arbetslivet?

Och känns det inte så lockande att utsätta sig för alla flunsor och magsjukor som barnbarnen kan ta med sig från skola eller dagis.

Hur känner du som mor/farförälder? Hur ser du som förälder på dina egna föräldrars engagemang i dina barns liv?

Vi ska diskutera de härliga jobbiga barnbarnen i Yle Vegas familjekväll onsdagen den 15.3.2023 i Yle Vega kl 17.30 - 19.00 och vill höra din åsikt.

På plats i studion har vi då familjeterapeut Karoliina Ollila-Gröndahl, pappan Joakim Enegren och farmodern Tua Forslund.

Äldre man leker med en baby.
Bildtext Varför har du så skrynkligt ansikte?
Bild: Mostphotos

Berätta hur ni gör i praktiken

Ibland kan föräldrarnas och mor/farföräldrarnas uppfattning om uppfostran skilja sig markant, och båda parter tycker att det är jobbigt att ta upp saken. Hur gör ni? Har ni gått in för att reglerna är olika hemma och hos mormor och morfar?

Hur kommer ni överens om hur ofta barnbarnen kan komma på besök? Eller står er dörr alltid öppen?

Berätta om olika överenskommelser ni gjort mellan barnens föräldrar och mor/farföräldrarna! Berätta om vad som känns jobbigt och vad som känns underbart!

Eller vill du be om ett gott råd av familjeterapeuten om far/morföräldraskap eller att komma överens med egna föräldrarna?

Vi läser upp era berättelser och frågor i vår sändning.

Fyll i formuläret.