Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Riikka Purra var käringen mot strömmen i HS-valdebatt: ”Vi sparkar oss själva på smalbenen med överambitiösa klimatmål”

Uppdaterad 16.02.2023 05:12.
Sanna Marin, Petteri Orpo, Riikka Purra.
Bildtext Debatten inleddes med en fråga om om alla partier var med på målsättningen om att Finland ska vara koldioxidneutralt 2035. Det var alla. Alla utom Sannfinländarnas Riikka Purra som vill skjuta fram målsättningarna till 2050.
Bild: Lehtikuva & Yle

Tidningen Helsingin Sanomat hade samlat partiledarna kring klimatfrågor. Sannfinländarnas Riikka Purra tog sig med frenesi an rollen som käringen mot strömmen.

I HS-valdebatten deltog partiledarna Sanna Marin (SDP), Petteri Orpo (Saml), Riikka Purra (Sannf), Annika Saarikko (C), Li Andersson (VF), Maria Ohisalo (Gröna), Sari Essayah (KD) och gruppordförande Anders Adlercreutz (SFP).

Annika Saarikko i riksdagshuset.
Bildtext Svår fråga. Vi har kostcirkelns rekommendationer och de här rekommendationer är klimatsmarta. Det handlar också om självförsörjning, säger Centerns Annika Saarikko.
Bild: Markku Ulander / Lehtikuva

Purra: ”Vi sparkar oss själva på smalbenen med överambitiösa klimatmål”

Debatten inleddes med en fråga om alla partier var med på målsättningen om att Finland ska vara koldioxidneutralt 2035. Det var alla. Alla utom Sannfinländarnas Riikka Purra som vill skjuta fram målsättningarna till 2050.

– 2035 är för tidigt. Sverige och Tyskland har satt sina mål femton år senare än Finland. Vi sparkar oss själva på smalbenen med överambitiösa klimatmål, ansåg Purra.

Samlingspartiet nämner nu inte koldioxidneutraliteten i sitt valprogram. Petteri Orpo fick frågan om Saml är berett att gå med i en regering som skjuter på koldioxidneutraliteten.

– Svaret är nej. Koldioxidneutraliteten kommer att leda till stora investeringar på hundratals miljoner i Finland. Allt det här säger Sannf nej till, svarade Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo.

Saml vill genomföra klimatanpassningar utan att pruta på tillväxten. Också SDP:s Sanna Marin ansåg att klimatanpassning och tillväxt kan gå hand i hand.

Det anser däremot inte Vänsterförbundets Li Andersson.

– Övergången till ett koldioxidneutralt samhälle berör allt. Vi måste tänka och fungera på ett annat sätt, säger Li Andersson.

Maria Ohisalo
Bildtext Centern har konsekvent sagt nej till klara rekommendationer om hur mycket kött finländarna ska äta. Om kostcirkeln duger så tar vi i hand på det, föreslår De Grönas Maria Ohisalo.
Bild: Silja Viitala / Yle

Andersson: ”Klimatsatsningar är att försvara arbetsplatserna”

WWF har velat se miljardsatsningar på miljön. Partiledarna får frågan av Helsingin Sanomats redaktörer om de är beredda att mångdubbla klimatsatsningarna under nästa regering.

– Vår ambitiösa klimatpolitik går ut över både medborgare och exportindustrin. Ibland känns det som om skogen har värde enbart då den fälls för vindmöllor eller hus, säger Riikka Purra.

Petteri Orpo duckar för frågan. Han säger att varje budgetmoment måste pejlas mot miljökonsekvenserna.

– Vi måste se över hela vår resursanvändning - om den är bra eller dålig för miljön, säger Petteri Orpo.

Riikka Purra får också mothugg av Vänsterförbundets Li Andersson.

– Ju mera vi stöder klimatanpassningen desto lättare har vi att försvara arbetsplatserna, säger Li Andersson i en kommentar till Purra.

Vänsterförbundets Li Andersson
Bildtext Övergången till ett koldioxidneutralt samhälle berör allt. Vi måste tänka och fungera på ett annat sätt, säger Vänsterförbundets Li Andersson.

Saarikko: ”Kostcirkelns rekommendationer är klimatsmarta”

Turerna kring regeringen Marins program för klimatvänlig mat har varit många.

I våras ville regeringspartierna minska den totala köttkonsumtionen med en tredjedel från nuvarande nivå fram till år 2030. I en ny version finns det inget kvantitativt mål alls, istället är målet enbart att minska den totala konsumtionen av kött.

HS-redaktörerna frågar partiledarna om staten borde styra oss mot vegetarisk kost? Frågan har varit svår för Centern som snabbt glider undan.

– Vi har kostcirkelns rekommendationer och de här rekommendationerna är klimatsmarta. Det handlar också om självförsörjning, säger Annika Saarikko.

Centern har konsekvent sagt nej till klara rekommendationer om kött finländarna ska äta. De Grönas Maria Ohisalo är snabb att haka på.

– Om kostcirkeln duger så tar vi i hand på det, föreslår De Grönas Maria Ohisalo.

Men Annika Saarikko tar inte Ohisalos hand. Det gör inte heller Riikka Purra.

– Jag är vegetarian, men jag kan inte stödja en tvångsdag för grönsaker i högstadiet. Om man tvingar 15-åriga pojkar att äta grönt så går de till McDonalds, säger Riikka Purra.

Marknaden sköter det här - bra mat hittar konsumenterna, anser Petteri Orpo. SDP:s Sanna Marin ger ett rundare svar.

– Varken Finland eller världen äter miljösmart. Jag är optimist och tror att vi alla är allt mera medvetna om den här frågan och vill konsumera klimatsmart, säger Sanna Marin.