Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kvarteret Stjärnan tar form – så här kommer nya Gadolinia att se ut

Visionsbild på nya Gadolinia i Åbo.
Bildtext Visionsbild på nya Gadolinia i Åbo. Huvudplanerare för nybygget är Pekka Mäki vid Sigge Arkitekter.
Bild: Sigge Arkkitehdit Oy

Den nya fastigheten som ska ersätta Gadolinia ska börja byggas på sommaren och stå klar i början av år 2025. Nu pågår också en namngivningstävling.

Bygget på 10 200 kvadratmeter kommer att vara en del av kvarteret Stjärnan, som ska bli ett centrum för en stor del av Åbo Akademis verksamhet i Åbos studentkvarter.

Kvarteret Stjärnan består förutom nybygget av Åbo Akademis bibliotek Boktornet på Domkyrkogatan 2–4 och Handelshögskolan på Henriksgatan 7. Kvartersnamnet Stjärnan härstammar från Carl Ludvig Engels stadsplan för Åbo stad.

Tanken är att byggnaden ska bli en samlingsplats och vardagsrum för akademins studerande och personal. Nybyggets huvudsakliga användare blir fakulteten för samhällsvetenskaper, ekonomi och juridik.

Universitetsbyggnaden Gadolinia håller på som bäst på att jämnas med marken. - Spela upp på Arenan

Kafédelen i Gadolinia och terrassen utanför ska bevaras enligt Åbo museicentrals önskemål, och kommer att integreras i den nya fastigheten och även i fortsättningen användas som kafé eller restaurang.

Namntävling ska spegla ett modernt campus

En namngivningstävling för nya Gadolinia pågår 15.2–15.3.2023.

Namnet på den nya byggnaden bör fungera på svenska, finska och engelska och lämpa sig för byggnadens användning. Målet med den öppna namntävlingen är att hitta ett namn som avspeglar ett modernt och internationellt campus.

Det vinnande namnet väljs av en jury bestående av representanter från Stiftelsen för Åbo Akademi, Åbo Akademi, Åbo Akademis Studentkår och externa representanter.

Du kan lämna in ditt namnförslag via den här länken.

Diskussion om artikeln