Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sporten sänder: Shiffrin jagar guld utan mångåriga tränaren vid sin sida – Pykäläinen försvarar de blåvita färgerna i Frankrike

Uppdaterad 16.02.2023 10:20.
Damernas storslalom, andra åket (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Efter en uråkning och ett silver är Mikaela Shiffrin ute efter en sak i Méribel: sitt sjunde VM-guld. Listan med namn som vill krossa de drömmarna är lång.

Damernas storslalom, Méribel

Direkt i TV2 och på Yle Arenan klockan 10.30 (andra åket klockan 14.15).

Kommentatorer på svenska: Kristian Karlsson och Marcus Sandell

Håll koll på favoriterna:

Efter att ha vunnit fem av säsongens åtta storslalomtävlingar, varav de tre senaste, får Mikaela Shiffrin lov att bära favoritrollen i dagens tävling.

I den alpina kombinationen var hon tre portar från ett guld men gränslade. I super-G förlorade hon med elva futtiga hundradelar till Marta Bassino som tog hand om VM-guldet. Det är en segersugen 27-åring som återvänder till Méribel efter att ha tränat i Orcières-Merlette inför teknikgrenarna.

En som inte är med och stöttar henne under dagens tävling är hennes mångåriga tränare Mike Day. Duon avslutade ett sjuårigt samarbete på tisdagen efter att Shiffrin meddelat att hon söker efter ny chefstränare efter den pågående säsongen. Mike Day tackade för sig med omedelbar verkan och lämnade Frankrike.

Med tanke på att Federica Brignone vann den alpina kombinationen, och var snabbast under världscupfinalerna i Méribel i mars, får hon axla rollen som Shiffrins största utmanare.

Italienskan stod över lagtävlingen och gårdagens parallellstorslalom. Allt med tanke på att lämna VM med två guldmedaljer i bagaget.

Se upp för utmanarna:

En annan som vilat upp sig inför dagens storslalomtävling är Petra Vlhova, världsmästare i just den här disciplinen för fyra år sedan i Åre. Slovakiskan har sparat sin slitna kropp under inledningen av VM och borde vara redo för en ny medalj.

Brignones landsmaninna Marta Bassino var alldeles lysande i förra onsdagens super-G då hon tog sitt tredje VM-guld. I gårdagens parallellstorslalom var hon inte sig själv och slogs ut i den första slutspelsomgången mot okända Marie Lamure från Frankrike.

Dessutom gäller det att hålla extrakoll på regerande världsmästaren Lara Gut-Behrami, Alice Robinson och Sara Hector.

Följ med finländarna:

Erika Pykäläinen är tävlingens enda finländska deltagare då Riikka Honkanen var tvungen att lämna VM-orten på grund av hälsoskäl.

Den 21-åriga Pykäläinen kommer till dagens tävling med en motig säsong i bagaget. Under säsongen har hon deltagit i fem världscuptävlingar utan att ta några poäng.

Det här blir Hyvingeåkarens tredje VM. I Åre 2019 slutade hon på en 38:e plats och två år senare var hon 29:a i Cortina d’Ampezzo. En placering bland de 30 främsta skulle vara en godkänd insats i dagens storslalomtävling. Finländskan startar med nummer 42.

Kommentatorns tips:

Det är inte första eller sista gången som jag tippar Mikaela Shiffrin som vinnare. Amerikanskan är ute efter att bryta sin fyra år långa svit utan stortävlingsguld i storslalom och slalom.

Federica Brignone slutar tvåa och bronset går till Alice Robinson.

Diskussion om artikeln